W piątek, 3 lutego w Klubie „Brama” w Suwałkach odbył IV Suwalski Turniej Barmanów pod nazwą BarmanSki Challenge – Brama 2017. W ekscytującym konkursie wzięło udział 12 barmanów z Warszawy, Olsztyna, Białegostoku, Sopotu oraz Suwałk.

Uczestnicy walczyli w kategoriach: Drink Roku oraz Mistrz Perfekcyjnego Serwingu Piwa Pilsner.

W pierwszym etapie barmani startowali w dobranych losowo parach i tak też byli oceniani, co wzmocniło poziom rywalizacji. Prezentowali drinki powstałe na bazie wcześniej opracowanych autorskich receptur. W tym etapie zostało wyłonionych sześcioro zawodników: Anita Andrulewicz, Arkadiusz Białkowski, Mateusz Hołubowicz, Grzegorz Twarowski, Hubert Jankowski oraz Kinga Szewczyk.

Drugi etap, mający finalnie wyłonić zwycięzcę, polegał na ocenie indywidualnej zawodników. Wymagał spontaniczności i umiejętności szybkiego podejmowania decyzji, przez co był pokazem klasy i niesamowitych umiejętności startujących w konkursie barmanów. Komisja sędziowska dokonała klasyfikacji zawodników turnieju, oceniając ich w kategoriach: walory smakowe i estetyczne oraz efektowność i sprawność przygotowania koktajli.

Barmani musieli stworzyć koktajl na bazie alkoholu, tzn. Wild Turkey 101, dwóch wylosowanych składników oraz kolejnych dwóch – dobranych przez zawodników z asortymentu przygotowanego przez organizatora.

Bezapelacyjnym zwycięzcą konkursu w kategorii Drink Roku został Arkadiusz Białkowski z Warszawy, który stworzył koktajl „Fantazja”, łącząc ” rzeczy niemożliwe”. Tak oto prezentuje swój przepis na zwycięskiego drinka: 3 palone duże zesty z pomarańcza, 40 ml burbonu Wild Turkey 101, 20 ml likieru Bols Yogurt, 20 ml syropu Monin Biała czekolada, 10 ml soku z limonki, top up Sprite. Szkło: Coupete

Schładzamy lodem nasz kieliszek koktajlowy. Następnie do shakera wlewamy wszystkie składniki, prócz Sprite’a. Wyrzucamy lód z naszego kieliszka koktajlowego. Jeden duży zest z pomarańcza podpalamy przez chwilę. Następnie przykrywamy nasz zest z pomarańcza naszą schłodzoną coupetką, aby zaromatyzować szkło. 2 kolejne zesty również przypalamy i wrzucamy do shakera ze składnikami, dodajemy lód do shakera i wszystko mocno wstrząsamy z lodem. Usuwamy zest spod naszej coupetki. Wszystko przelewamy bez lodu do szkła przez double straina, na koniec dodajemy odrobinę Sprite’a. Do dekoracji dodajemy niebieski jadalny kwiat Borago. Nóżkę kieliszka oplatamy wokół małym zestem z pomarańcza i spinamy malutkim spinaczem.

Drugie miejsce zajął Hubert Jankowski z Białegostoku, a trzecie Grzegorz Twarowski z Suwałk.

W kategorii Mistrz Perfekcyjnego Serwingu Piwa Pilsner zwyciężyła Anita Andrulewicz z Suwałk, perfekcyjnie serwując czeską Hladinkę i Mliko.

Konkurs prowadził Brand Ambasador marki Glenfiddich, Mateusz Zabiegaj.

W jury po raz kolejny zasiedli znani suwalskiej publiczności, jak również cenieni w całej Polsce mistrzowie barmańskiego fachu: Andrzej Rachwalski – Ex Brand Ambasador Bols Polska, finalista Bols Around The World 2012, właściciel znanego w całej Polsce coctail baru „Z ust do ust”, sponsor nagrody głównej konkursu; Rafał Nawrot – Brand Ambasador marki Wild Turkey, finalista Bacardi Legacy Cocktail Competiton; Przemysław Marczuk – czołowy przedstawiciel polskiej sceny flair, twórca marki Przystanek Bar; Krzysztof Rathnau – Brand Ambasador marki Bols. Nad profesjonalnym i godnym serwowaniem czeskiego piwa Pilsner piecze sprawowali: Brand Ambasador marki Pilsner w Polsce – Sławomir Fridel oraz przedstawiciel Kompani Piwowarskiej – Tomasz Nikoniuk.

IV Barmański CHALLANGE – Brama 2017 wspierały: Pilsner Urquell, Lucas Bols, Wild Turkey, Sopel, Przystanek Bar, Z Ust do Ust, Red Bull, Coca Cola, Hurtownia Opakowań Roan Suwałki.

Patronat medialny: portal Niebywałe Suwałki.

Organizatorzy – Klub Brama Suwałki serdecznie dziękują przybyłym uczestnikom, sędziom, sponsorom, widzom oraz wszystkim życzliwym osobom, które miały swój udział w powstaniu tego projektu.

Fot. Niebywałe Suwałki – Marcin Tylenda

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj