Reklama

Jajko nie tylko na Wielkanoc – 15 ciekawostek (infografika)

Data:

- Reklama -

Nie ma Wielkanocy bez jajka. Jak się okazuje, bez niego nie byłoby również imponujących dzieł malarskich czy budynków, jubilerskich dzieł sztuki i kosmetyków. Chociaż pozornie wydaje się, że o jajku wiemy niemal wszystko, okazuje się, że na stałe zagościło w kilku mniej oczywistych dziedzinach naszego życia, a jego właściwości mogą nam pomóc.

Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto 10 ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

Jajko w kosmetyce

Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.

Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.

Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

Jajko w sztuce

Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.

Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.

Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

Jajko w architekturze

Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej. Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka. Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

Jajko w kuchni

Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka…”. Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.  Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku. Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka! Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej. Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!

Więcej na temat jajka w różnych dziedzinach naszego życia dowiesz się z infografiki przygotowanej przez HRS.

Źródło: http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/jajko-nie-tylko-na-wielkanocnym-stole.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

Reklama

Najczęściej czytane

Przeczytaj więcej
Powiązane

Zmarnowana Wielkanoc. Sprawdź, jak świętować bez wyrzucania jedzenia do kosza

Święta to czas spotkań z bliskimi, suto zastawianego stołu...

Wojna cenowa między dyskontami podoba się Polakom. Chcą jej zaostrzenia przed świętami

Ponad 55% Polaków oczekuje zaostrzonej walki cenowej pomiędzy dyskontami,...

Nakarmić tych, których nie widać. Trwa Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, dzieci, osoby zmagające się...

Bezpieczna Wielkanoc na dworcach i w pociągach

Więcej patroli pojawiło się na dworcach, stacjach i przystankach...