Dziewięć osób potrafi wprowadzić niezłe zamieszanie. A jeśli jeszcze są to Włosi, to sukces kulinarny jest już murowany. Mogli przekonać się o tym w środę – 17 sierpnia uczestnicy warsztatów kulinarnych z udziałem członków convivi Pistoia i Florencja.
Gotowanie, próbowanie, przyprawianie, podpatrywanie – tak właśnie przebiegały polsko-włoskie przygotowania do wspólnej kolacji, odbywającej się po szyldem slowfoodowego Convivium Vigrensis. Do Suwałk przyjechało dziewięcioro Włochów. Wśród nich znalazł się i flaczkarz, i właściciel restauracji. Mistrzowie fachu przygotowywali regionalne dania – m.in. flaczki z papryką i ogórkiem, gęstą zupę z chlebem, makaron i wiele innych specjałów. Dania doprawiali nie tylko przyprawami, ale i śpiewem.
Kolację przygotowaliśmy wyłącznie z lokalnych, zdrowych produktów – podkreśla Michał Grnyo, organizator warsztatów. Spotkanie w PWSZ w Suwałkach było wyjątkowe, bo pierwsze na gruncie polskim. Uczestnicy warsztatów z niecierpliwością czekali na degustację potraw i włoskich win – nic przecież tak nie łączy jak wspólne gotowanie.
Na kolacji polsko-włoskiej aktywność convivium z Suwalszczyzny bynajmniej się nie skończy. Już 10 września członkowie stowarzyszenia „poszukiwaczy smaku” zapraszają wszystkich na Święto Siei. Więcej informacji niebawem. Patronem spotkań kulinarnych jest portal Niebywałe Suwałki.