Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach to jedna z osiemnastu szkół z całej Polski zakwalifikowana do projektu „Gotuj lokalnie”, promującego wykorzystanie specjałów kuchni regionalnej i tradycyjnej.
W tegorocznej edycji pod koniec marca nauczyciele wezmą udział w szkoleniu i warsztatach kulinarnych w Warszawie, które poprowadzą Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzą się w konkursie podczas Targów EuroGastro.
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Warsztaty kulinarne „Gotuj lokalnie” to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe. Jest on skierowany do uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym oraz ich nauczycieli.
Celem programu jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.
Udział w programie daje młodym adeptom sztuki kulinarnej także możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej oraz podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych. Uczestnicy mają także szansę sprawdzenia swoich umiejętności podczas udziału w ogólnopolskich konkursach kulinarnych. Projekt składa się z trzech etapów: szkolenia dla nauczycieli, warsztatów dla uczniów w szkołach oraz ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.
Warsztaty dla uczniów, prowadzone będą przez nauczycieli, w formie zajęć pozalekcyjnych. Uczniowie wezmą również udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym na danie główne, na bazie produktów regionalnych, w którym powalczą o pięciodniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Zespół Szkół nr 4 to jedyna szkoła z województwa w tym programie. Swoje reprezentacje będą miały również: Limanowa, Ostróda, Zgierz, Kraków czy Tychy.