Konkurs na deser „Pogodne Suwałki” to tylko jedna z atrakcji międzynarodowego konkursu „Sąsiedzi przy stole”. Kołduny, kartaczowe wariacje i potrawy z baraniny przygotowują teraz w Paku Konstytucji 3 Maja szefowie kuchni z Suwalszczyzny, Gusiewa i Olity.
To już kolejna edycja wydarzenia, którego celem jest łączenie ludzi przy wspólnym stole i promocja regionalnej kuchni. Kulinarna bitwa rozgrywa się właśnie pod okiem znanego szefa kuchni i właściciela Akademii Kulinarnej, Marcina Budynka – wyniki poznamy po południu.
W najbliższych godzinach w Parku Konstytucji odbędą się jeszcze warsztaty przygotowywania potraw z kaszy, które poprowadzi Aleksander Popławski, właściciel Kuchni Tatarskiej „U Alika”. Kolejnym punktem konkursowym będzie przygotowanie deseru „Pogodne Suwałki”. W tym segmencie konkursowym biorą udział cukiernie: „Lemon”, „Łasuch”, cukiernia przy restauracji „Open Suwalszczyzna” oraz „Sugar”.
Konkursowi „Sąsiedzi przy stole” towarzyszą koncerty zespołów ludowych oraz kiermasz.
Wydarzeniu partnerują: Kuchnia Tatarska „U Alika”, Radio 5, Restauracja „Rūta”, suwalskie „Rozmarino” oraz sklep „Nela”.
Fot. Niebywałe Suwałki – Marcin Tylenda