Reklama
- Reklama -

Co kryje w sobie sok jabłkowy?

Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.

Działanie antystresowe

Polifenole, inaczej zwane antyoksydantami, są ważnymi składnikami dla organizmu naturalnie występującymi w roślinach. Wspomagają ochronę organizmu przed wpływem wolnych rodników. Stan w organizmie, w którym podwyższony jest poziom wolnych rodników określa się mianem stresu oksydacyjnego. Przyczynami pojawienia się stresu oksydacyjnego mogą być m.in. zanieczyszczenia organizmu, stres, palenie papierosów oraz niewłaściwa dieta składająca się np. z żywności wysoko przetworzonej. Stres oksydacyjny może prowadzić do przedwczesnego starzenia się oraz poważnych chorób, takich jak miażdżyca. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego warto zadbać o prawidłową dietę, która będzie bogata w antyoksydanty. Występują one w warzywach i owocach, dlatego w codziennym menu powinno pojawić się minimum 400 g owoców i warzyw. Jabłka, tak samo jak soki z nich pochodzące są ogólnodostępnym źródłem antyoksydantów. Dlatego warto sięgać po nie codziennie. Już jedna szklanka soku jabłkowego zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg polifenoli.

Na dobre samopoczucie

Podenerwowanie, senność i ogólne zmęczenie mogą świadczyć o niedoborze potasu w organizmie. Pierwiastek ten wpływa przede wszystkim na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Aby uniknąć niekomfortowego samopoczucia oraz wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto zwrócić uwagę na uzupełnienie tego pierwiastka w codziennym menu. Naturalnym źródłem potasu są m.in. soki warzywne i owocowe. Szklanka soku jabłkowego o pojemności ok. 200 ml pokrywa zapotrzebowania na potas w wysokości aż 220 mg.

Sok jak owoc

Każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w ramach 5 zalecanych porcji. Dietę bogatą w sezonowe warzywa i owoce można wzbogacać o dostępne przez cały rok soki.

Sok to produkt zawierający 100-procentowy wsad owocowy, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla owoców, z których pochodzi. Do soków nie można dodawać sztucznych barwników, aromatów, ani też substancji konserwujących, czy cukrów. Dlatego szklankę soku, uznaje się za jedną porcję owoców i śmiało można włączyć sok do codziennej diety – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Najnowsze artykuły

Tylko w listopadzie można zawnioskować o wakacje składkowe za grudzień

To ostatni moment, by przedsiębiorcy, którzy w 2025 roku...

Listopad w Operze i Filharmonii Podlaskiej

Listopad w Operze i Filharmonii Podlaskiej upłynie pod znakiem...

XX Młodzieżowy Marsz Niepodległości w Suwałkach – wspólne świętowanie w duchu patriotyzmu!

Już po raz dwudziesty w Suwałkach odbędzie się Młodzieżowy Marsz...

Już za chwilę „Kierunek Szekspir II”

Za nami konferencja prasowa przed wyjazdem na Festiwal Szekspirowski...

XIV Konkurs Wiedzy Ekologicznej „Różnorodność biologiczna i formy ochrony przyrody w Polsce”

Rozpoczyna się XIV edycja Konkursu Wiedzy Ekologicznej pod hasłem...

MUV rusza w trasę promującą album „Retrogradacja”

Zespół MUV wyrusza w grudniu w krótką trasę koncertową,...
Reklama

Pozostałe artykuły

Biegliście w Rossmann Run z aplikacją? Tak Wasze wpłaty pomogły Polskiemu Komitetowi Paralimpijskiemu

Ponad 2,8 mln zł wyniosły wpłaty od biegaczy w tegorocznym Rossmann Run z aplikacją. Cała kwota trafiła do Polskiego Komitetu Paralimpijskiego na realizację projektu...

Suwałki inaugurują zeroemisyjną komunikację miejską

Miasto Suwałki wkracza w nową erę transportu publicznego. Do miasta dotarło właśnie 10 nowoczesnych, zeroemisyjnych autobusów elektrycznych, które już wkrótce wyjadą na ulice. Nowe pojazdy...

Zielone inspiracje wracają do Suwałk! Festiwal Roślin już 8–9 listopada w hali OSiR

Festiwal Roślin – największe roślinne wydarzenie w Polsce – ponownie zawita do Suwałk. Po wakacyjnej przerwie organizatorzy wracają z jeszcze większym wyborem i nowymi...