Żywa choinka czy sztuczna? Zupa grzybowa, rybna czy barszcz czerwony? Prezenty do 50 czy do 100 złotych? Osoby potrzebujące mają przed świętami nieco inne dylematy: ciepły posiłek czy ciepłe ubranie? W ferworze świątecznych zakupów nie zapominajmy o najuboższych.
1 grudnia rozpoczęła się 21. Świąteczna Zbiórka Żywności. Przez 2 dni ponad 3000 wolontariuszy w 19 miejscowościach województwa podlaskiego będzie zbierało produkty w 194 punktach sprzedaży z przeznaczeniem dla osób najbardziej potrzebujących z 61 organizacji charytatywno-opiekuńczych. W Suwałkach do akcji przyłączyły się 24 sklepy i 328 wolontariuszy.
– Pomóc może każdy i każda pomoc ma znaczenie. By odmienić czyjś los, często wystarczą małe, dobre gesty wielu ludzi, które zsumowane, przynoszą realną i odczuwalną poprawę w życiu innych osób – podkreśla Romuald Turczyński, Prezes Stowarzyszenia Bank Żywności Suwałki – Białystok.
Obecnie najpotrzebniejszymi produktami są mąka, olej, cukier, konserwy, przetwory warzywne i owocowe, słodycze oraz bakalie. Świąteczna Zbiórka Żywności odbywać się będzie pod hasłem „Dodaj Świętom Smaku.” Podzielenie się jedzeniem to najpiękniejszy, codzienny gest, który świadczy o tym, jak bardzo zależy nam na innych. A chęć, by ci inni mieli równie wspaniałe święta co my sami, to dowód, że mieszkańcy regionu wiedzą co znaczy empatia – tłumaczy Romuald Turczyński.
Wszystkie szczegóły na temat Banków Żywności oraz Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na stronie www.bankizywnosci.pl. Można tam znaleźć też listę sklepów, w których będzie prowadzona zbiórka.