Nieuczciwa konkurencja, złe przygotowanie stoków, kiepska obsługa – zarzuty pod adresem prezesa WOSiR „Szelment”, Pawła Żuka nie są nowe. Już w ubiegłym roku członkowie Stowarzyszenia Szelment Ski wskazywali na ich zdaniem niepokojące sygnały płynące z ośrodka. Tym razem mówią otwarcie – zniszczono potencjał tego miejsca.

Ośrodek, którego właścicielem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, powstał w celu szkolenia dzieci i młodzieży. Miał też wpłynąć na rozwój turystyki na Suwalszczyźnie. O ile na początku jego działalności mówiło się nawet o kilkudziesięciu tysiącach odwiedzających w ciągu sezonu, to w ostatnich latach próżno szukać tak dobrych statystyk. Wina klimatu czy zarządzania?

Wojciech Rosiński o WOSiR „Szelment”:

Stefan Dojnikowski ze Stowarzyszenia Szelment Ski nie ma wątpliwości, że przyczyna leży w złym kierownictwie. Problem w tym, że urzędnicy podlegający marszałkowi tak sprawy nie widzą. Zakończona kontrola nie potwierdziła zarzutów, jakie przedstawili sympatycy sportów zimowych. Gdy narciarze twierdzą, że złe zarządzanie prowadzi do marazmu, prezes szczyci się kolejnymi wydarzeniami, które mają miejsce w ośrodku – niedawno odbyły się tam Mistrzostwa Polski w narciarstwie wodnym za wyciągiem.

Stefan Dojnikowski o zniszczonym potencjalne ośrodka:

Innym poważnym zarzutem jest działanie niezgodne z pojęciem wolnego rynku i uczciwej konkurencji. Krzysztofowi Zdancewiczowi, który od dekady prowadzi w Szelmencie konkurencyjną wypożyczalnię sprzętu prezes Żuk zarzuca „kopiowanie nowatorskich usług WOSiR „Szelment” i sztuczne zaniżanie cen”. Wśród wymienianych problemów ośrodka pojawia się również wpływająca na zmniejszenie atrakcyjności WOSiR-u działalność obiektów konkurencyjnych m. in. na Litwie i w Augustowie. 

Krzysztof Zdancewicz o prowadzeniu działalności w sąsiedztwie „Szelmentu”:

Przypomnijmy, jak na podobne zarzuty prezes Paweł Żuk odpowiadał w ubiegłym roku:

Prezes “Szelmentu” odpowiada na zarzuty. Wspiera go Wojciech Fortuna (audio)

Fot. Niebywałe Suwałki – Marcin Tylenda

Leave a Reply