Motywem przewodnim IX Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole”, który miał miejsce 11 września w Parku Konstytucji 3 Maja oraz bazą wykonywanych potraw, było mięso wołowe. Mimo niezbyt zachęcającej pogody, wydarzenie zgromadziło smakoszy z apetytem na potrawy rodem z Polski, Gruzji oraz Węgier.
Wydarzeniu towarzyszyły również warsztaty kulinarne z udziałem uczniów Zespołu Szkół nr 4 i Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa, prowadzone przez Marcina Budynka.
Na scenie muszli koncertowej brzmiała muzyka na żywo.
W konkursie kulinarnym – będącym tradycyjnie główną osią imprezy – uczestniczyły drużyny ze Spiżarni Suwalskiej (Ejszryszki i Wiżajny), miasta Vydrany na Słowacji (kucharze węgierscy) oraz Browaru Północnego w Suwałkach (kucharz z Gruzji). Zadaniem kucharzy było przygotowanie „przekąski”, dania głównego i deseru z zastosowaniem regionalnych produktów: sera z Wiżajn i śliwek z suwalskich sadów oraz z użyciem mięsa wołowego pochodzącego z bydła mięsnego – podlaskiej rasy polskiej czerwonej. Każdy, kto pojawił się w niedzielę w Parku Konstytucji 3 Maja mógł też zrobić zakupy, zabierając od domu regionalne specjały, takie jak: chleby, ciasta, miody, wędliny, sery lub wyroby rękodzieła artystycznego.
Fot. Marcin Tylenda – Niebywałe Suwałki
IX Międzynarodowy Konkursu Kulinarny „Sąsiedzi przy stole” w Suwałkach