Reklama
Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Slowfoodowy Festiwal Kulinarny na Suwalszczyźnie

7 sierpnia 2015 - 9 sierpnia 2015

W manifeście Slow Food nasze czasy określone są jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food’y Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia – pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest – dobrze rozumiana – zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia. źródło: Slow Food Polska

Wspólne spotkania podczas tych kilku dni Festiwalu mają przypominać, że gotowanie jest przyjemnością, a pożywienie to strawa nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla duszy. Uczymy się gotować uważnie, z troską o to – co i jak jemy. W Ośrodku Alcha promujemy ideę „slow food”, czyli świadomą postawę wobec spraw dotyczących jedzenia. Stawiamy na jakość!

Festiwalowe warsztaty kulinarne mają być pretekstem do SPOTKANIA (bo coraz rzadziej udaje nam się znaleźć czas na spotykanie się), ale także inspiracją do zwolnienia tempa, złapania oddechu, zatrzymania się.

Podczas spotkań chcemy prezentować i przybliżać kuchnie z regionu Suwalszczyzny, te które są tutaj obecne od zarania, ale też i te, które pojawiły się dzięki różnorodności kultur, które zaaklimatyzowały się na tym obszarze i znalazły tutaj swoje miejsce. Przy okazji wspólnego gotowania i smakowania będziemy opowiadać o zwyczajach, tradycjach, nie tylko kulinarnych, danych przedstawicieli.

Wspólne gotowanie to moc radości, dlatego zachęcamy do udziału w Slowfoodowym Festiwalu Kulinarnym na Suwalszczyźnie.

Slowfoodowy Festiwal Kulinarny na Suwalszczyźnie
Termin: 7 – 9 sierpnia 2015
Miejsce: Suwalszczyzna
Organizator: Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Patron Festiwalu: Slow Food Polska, Suwalski Park Krajobrazowy, Wigierski Park Narodowy

W manifeście Slow Food nasze czasy określone są jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food’y Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia – pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest – dobrze rozumiana – zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.
źródło: Slow Food Polska

Wspólne spotkania podczas tych kilku dni Festiwalu mają przypominać, że gotowanie jest przyjemnością, a pożywienie to strawa nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla duszy. Uczymy się gotować uważnie, z troską o to – co i jak jemy. W Ośrodku Alcha promujemy ideę „slow food”, czyli świadomą postawę wobec spraw dotyczących jedzenia. Stawiamy na jakość!

Festiwalowe warsztaty kulinarne mają być pretekstem do SPOTKANIA (bo coraz rzadziej udaje nam się znaleźć czas na spotykanie się), ale także inspiracją do zwolnienia tempa, złapania oddechu, zatrzymania się.

Podczas spotkań chcemy prezentować i przybliżać kuchnie z regionu Suwalszczyzny, te które są tutaj obecne od zarania, ale też i te, które pojawiły się dzięki różnorodności kultur, które zaaklimatyzowały się na tym obszarze i znalazły tutaj swoje miejsce. Przy okazji wspólnego gotowania i smakowania będziemy opowiadać o zwyczajach, tradycjach, nie tylko kulinarnych, danych przedstawicieli.

Wspólne gotowanie to moc radości, dlatego zachęcamy do udziału w Slowfoodowym Festiwalu Kulinarnym na Suwalszczyźnie.

Kuchnie, które będziemy poznawać to: suwalska, kresowa, tatarska, witariańska, kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych, zapomniane produkty w kuchni polskiej, „Słodka akademia Poduszki -desery”. Kuchnię polską oraz zapomniane produkty w kuchni polskiej poprowadzi mistrz kulinarny – Marcin Budynek!

Dodatkowo odbędą się warsztaty wypieku chleba, robienia sękacza, zbierania ziół, robienia masła, serów, pszczelarski, nalewek.

Zaprosimy Was do ekologicznego gospodarstwa znanych w całej Polsce gospodarzy Claudii i Thomasa Notter, którzy w 1993 roku przybyli z Szwajcarii i osiedlili tutaj na stałe.

Dla amatorów fotografii przygotowaliśmy Warsztat Fotografii Kulinarnej.
Produktów do fotografowania nie zabraknie! Będziecie mogli uczyć się fotografowania potraw od początku ich powstawania aż do efektu końcowego.

Warsztaty będą odbywały się w Mikołajewie, Augustowie, Suwałkach, Krasnopolu, Puńsku, Wiżajnach, Bachanowie, w siedzibie Wigierskiego Parku Narodowego oraz w siedzibie Suwalskiego Parku Krajobrazowego.

Ommammam. Będzie się działo, będzie się działo bardzo dużo i smacznie.

Ponadto gwarantujemy relaks i odpoczynek w pięknym miejscu blisko lasu i jeziora Wigry, w Pensjonacie Wigierskim u pani Krystyny, której gościnność jest powszechnie znana na Podlasiu i, gdzie odbędzie się część warsztatów.

Przybywajcie.

PLAN FESTIWALU

piątek:
10.00-13.00 Warsztat kuchni tatarskiej (Suwałki),
10.00-13.00 Zwiedzanie gospodarstwa ekologicznego Claudii i Thomasa Notter (Bachanowo),
14.00-17.00 Warsztat kuchni suwalskiej (Mikołajewo),
14.00-17.00 Nalewki i napary dla zdrowia (Krasnopol),
16.00-19.00 Jarmark slowfoodowy, siedziba Wigierskiego Parku Narodowego – impreza otwarta dla wszystkich

sobota:
8.30-11.00 Zielarskie warsztaty, siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego
10.00-13.00 Warsztat bartniczo – pszczelarski (Krzywe),
10.00-13.00 Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem (Augustów)
11.30-14.30 Warsztat wyrobu masła i sera (Wiżajny),
11.30-14.30 Raw food – surowa dieta (Mikołajewo)
14.00-17.00 Warsztat wypieku chleba (Puńsk)
15.00-18.00 Słodka Akademia Poduszki (Suwałki)
15.00-18.00/18.30 Wielki Dzień Pszczół (Krzywe)
19.00 Wykład Slow Food, bezpłatnie, tylko dla uczestników (Mikołajewo)

niedziela:
10.30-13.30 Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty (WPN)
10.00-13.00/14.00 Zapomniane produkty kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem (Augustów),
10.00-13.00 Warsztat kuchni kresowej (Suwałki)
15.00-18.00 Warsztat robienia sękacza (Wigry)
19.00 Wspólna biesiada – zakończenie Festiwalu, tylko dla uczestników (siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego)

 

Szczegóły

Początek:
7 sierpnia 2015
Koniec:
9 sierpnia 2015

Organizator

Ośrodek ALCHA
Zobacz witrynę: Organizator

Miejsce wydarzenia

Szczegóły w programie na str. organizatora.
Suwalszczyzna, Polska + Google Map

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj