Gotowania pod okiem Marcina Budynka uczyli się przez ostatnie kilka dni uczestnicy warsztatów kulinarnych w Augustowie. Przygotowywali dania z przepisów, tworzyli też swoje własne kompozycje smakowe z sielawą w roli głównej. Kto by pomyślał, że na zakończenie szkolenia powstaną specjały z ryby łączonej z kalafiorem i truflami czy bobem, kukurydzą i sosem tajskim.
Szesnaście osób zupełnie za darmo skorzystało z możliwości odbycia zajęć w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Warunkiem było zgłoszenie chęci wzięcia udziału w warsztatach organizowanych z inicjatywy Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka „Pojezierze Suwalsko- Augustowskie” (o tej możliwości informowaliśmy w artykule: Gotuj z Marcinem Budynkiem – na naszej stronie oraz fanpage’u). Szkolenia odbywały się w dwóch grupach. Najlepsi z każdej z nich zostali zaproszeni do sobotniego finału (22.09). Ostateczne starcie początkujących „mistrzów patelni” było pracą zespołową. Zadanie sześciu dwuosobowych ekip polegało na przygotowaniu dania z sielawy i dwóch obowiązkowych składników. Efekt końcowy oceniało surowe jury.
Marcin Budynek, szef kuchni znanego augustowskiego hotelu, właściciel Akademii Kulinarnej i uczeń Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda, który szlify zdobywał w Hiszpanii, we Włoszech, Francji, w Anglii, Chile czy RPA w pierwszym etapie dzielił się wiedzą i umiejętnościami z uczestnikami warsztatów. W finale chętnie pomagał, ale trzymał też dyscyplinę i pilnował, by nauka warsztatowiczów nie poszła w las.
– To inspirująca praca. Każdy z uczestników ma swoje pomysły, ma swoje przepisy, a ja pokazuję im nowe techniki kulinarne, pozwalające przygotować rybę bez tłuszczu lub upiec ją w niskiej temperaturze – mówił podczas szkolenia Marcin Budynek. Szef kuchni – oprócz niezwykłej przygody kulinarnej – zapewnił zespołom materiały ze szkoleń zawierające również przepisy. Co ciekawe, w żadnym z nich nie było podanych gramatur. To najbardziej dziwiło uczestników – przynajmniej na początku. Marcin Budynek żartował, że gotowanie to nie cukiernictwo i gramatury nie są potrzebne do uzyskania zamierzonego efektu i niezapomnianego smaku.
Co wyszło z tego eksperymentu? Na pewno dania, których nikt nie musiał się wstydzić. Sielawa została połączona ze składnikami, dotychczas pewnie nie wykorzystywanymi w domowej kuchni. Uczestnicy zadbali o akcenty kolorystyczne, wygląd potrawy i przede wszystkim przenikanie się smaków i aromatów. Małe dzieła sztuki z ziołami, grzybami, w marynacie z likieru orzechowego, podawane z roladkami z ciasta francuskiego i konfiturą z pomidorów, a także ze szpinakiem, białym serem i bakłażanem lub kaszą kuskus zachwyciły jury.
Trzy pierwsze miejsca zdobyły dwuosobowe zespoły: Joanna Szponka oraz Iwona Parfien-Łankiewicz, Grażyna Podlaska i Aneta Stabińska, Elżbieta Wójcik oraz Halina Mirownowicz.
Projekt kulinarnych warsztatów był kolejnym działaniem służącym promocji lokalnych zasobów. Przepisy finałowe niebawem zostaną udostępnione na stronie internetowej LGR – www.lgr-pojezierze.eu
Fot. Niebywałe Suwałki
Operacja była współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybołówstwo.
[…] Tegoroczna odsłona „Świątecznego karpia” nie ograniczy się wyłącznie do lekcji w szkołach i zajęciach w przedszkolach. Już niebawem rozpocznie się konkurs na najlepszą potrawę z lokalnie występujących ryb. Warto śledzić szczegóły akcji, ponieważ zwycięzca konkursu dostąpi zaszczytu wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Marcina Budynka. Ci, którzy w Augustowie już gotowali pod okiem szefa kuchni jednego z najlepszych hoteli w naszym regionie, wiedzą, o czym mowa. Pozostali mogą zapoznać się z artykułem: Kuchenne inspiracje u Marcina Budynka. […]