Reklama

Nie rzucaj mięsem!… do kosza – happening w obiektywie

Data:

- Reklama -

Zabawne hasło? Poważny problem. 16 października na ulicach 25 polskich miast, również w Suwałkach, pojawiły się barwne korowody młodzieży – strajkującej i akcentującej problem marnowania produktów spożywczych. Na świecie co 7 osoba zagrożona jest głodem, racjonalnego gospodarowania żywnością musimy się więc jeszcze nauczyć.

W Europie, z roku na rok, marnuje się coraz więcej żywności. Przez lata produkcja spożywcza była realizowana na wysokim poziomie, bez podkreślania znaczenia ograniczania strat, dlatego obecnie do marnowania żywności dochodzi na każdym etapie łańcucha żywności poprzez produkcje pierwotną, przetwórstwo, dystrybucję i w domach wielu konsumentów.

Z badań realizowanych na zlecenie Komisji Europejskiej wynika, że w 27 krajach członkowskich marnuje się 89 mln ton żywności. Średnio każdy Europejczyk wyrzuca w ciągu roku 179 kg produktów. Skala marnowania i rodzaj grup marnowanych grup różni się w poszczególnych krajach. By uzmysłowić sobie problem produkcji żywności i złego gospodarowania, warto dodać wyliczenia, że uzyskanie 1 kg wołowiny wymaga zużycia od 5-10 tys. litrów wody, z kolei udko kurczaka (150 g) pochłania 650 litrów wody. Gdy do tego dołączymy dane o 2,5 mln osób w Polsce, które doświadczają skrajnego ubóstwa, akcje Federacji Banków Żywności zyskują jeszcze bardziej na znaczeniu.

Nic więc dziwnego, że w Chojnicach, Częstochowie, Elblągu, Koninie, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Radomiu, Zabrzu, Siedlcach, Suwałkach, Białymstoku, Tarnobrzegu, Ciechanowie, Grójcu, Słupsku, Suwałkach, Białymstoku, Łomży,  Kielcach, Gorzowie Wielkopolskim oraz w Warszawie, na ulice wyszli młodzi ludzie, by zwrócić uwagę na konsekwencje społeczne i ekonomiczne takiego postępowania.

Smaczne dania i potrawy można przygotować prawie ze wszystkiego. Jeśli nie wiesz co zrobić z tym, co pozostało Ci w lodówce… Jeśli zastanawiasz się, czy nie wyrzucić tego do kosza, zajrzyj do księgi przepisów przygotowanych przez Państwa Kuroniów – KUCHARZE NIE MARNUJĄ

Fot. Joanna Orlicz – http://aaaalisha.flog.pl/

Na podst. informacji przekazanych przez Federację Banków Żywności

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

Reklama

Najczęściej czytane

Przeczytaj więcej
Powiązane

Kwiatowa Gala już w ten weekend (wygraj vouchery)

Suwałki Arena czeka w weekend na wszystkich miłośników roślin...

Co oznacza szarpanie silnika i jak temu zaradzić?

Za nierówną pracę silnika samochodu mogą być odpowiedzialne usterki...

Polacy już prawie gotowi na grilla w majówkę. W tym roku przeznaczają na biesiadę średnio od 50 do 150 zł

66% Polaków planujących spotkania przy grillu w okresie majówki...

Nowy program kredytów mieszkaniowych #naStart: Szansa na własne mieszkanie dla singli

Ministerstwo Rozwoju i Technologii ogłosiło nowy program kredytów mieszkaniowych...