Po akcji informacyjno-edukacyjnej skierowanej do najmłodszych i związanej z rybami na świątecznym stole, LGR i Slow Food Vigrensis zapraszają do udziału w konkursie kulinarnym.
Konkurs pod hasłem „Ryba na świąteczny stół” to okazja, by pochwalić się umiejętnościami i wyobraźnią kulinarną. Podstawowym warunkiem jest przygotowanie dania z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, występujących lokalnie na terenie działania LGR „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie”.
– Podczas finału każdy znajdzie coś dla siebie – obiecują organizatorzy. Dzieci będą mogły stać się współtwórcami pięknego, ogromnego eko-karpia – „złotej rybki”, dorośli mają szansę pokazać i zaproponować jury swoją potrawę z ryby słodkowodnej występującej lokalnie, w wodach Pojezierza Suwalsko-Augustowskiego, a młodzi, biorący udział w akcji informacyjno-edukacyjnej otrzymają podarki – płyty z animacjami, koszulki i przypinki, które wcześniej projektowali. Wszystko to dziać się będzie podczas Bazarku Świątecznego, słynącego ze stoisk wypełnionych zdrowymi, aromatycznymi i pysznymi produktami.Dania, jakimi najlepsi kucharze zaskoczą jury, zostaną zaprezentowane podczas Wielkiego Finału, który odbędzie się 16 grudnia. W tym dniu w patio PWSZ w Suwałkach (od 11:00 do 14:00) będzie się sporo działo.
W konkursie kulinarnym może wziąć udział każdy, spełniając warunki regulaminu. Niemal do ostatniej chwili można przygotować potrawę z ryby, by wygrać atrakcyjne nagrody. Po więcej szczegółów odsyłamy na stronę organizatora www.lgr-pojezierze.eu do zakładki „Konkurs kulinarny”.
Rys. Fragment plakatu promującego akcję.
Patronem medialnym konkursu jest portal „Niebywałe Suwałki”.
Karta zgłoszeniowa i regulamin konkursu kulinarnego
[…] akcja społeczna „Świąteczny karp”. O kampanii i konkursie można przeczytać w artykułach: Ryb poznawania, ryb gotowanie oraz Dzieci i ryby mają głos. W ramach „karpiowej akcji” organizatorzy planują: warsztaty […]
ryby nie mówią?
🙂