Marcina Budynka i Piotra Malczewskiego połączył wspólny projekt kulinarno-fotograficzny. Zanim jednak zostanie zaprezentowany w formie nowej publikacji, mieszkańcy Augustowa zobaczą efekty poprzednich działań znanego szefa kuchni. Tajemnica łączenia dyplomacji i sztuki kulinarnej wyjdzie na jaw już w lutym.
Miejski Dom Kultury w Augustowie organizuje cykliczne spotkania literackie, podczas których spotkać można ciekawych gości. Tym razem sztuka słowa przyjęła nieoczekiwaną formę. W ostatni czwartek na spotkanie przybył szef kuchni hotelu „Warszawa” w Augustowie, właściciel „Akademii Kulinarnej”, współautor kilku książek dotyczących gotowania – Marcin Budynek. Kucharz znany m.in. z TVP 1 w swojej działalności zawodowej stara się łączyć kuchnię nowoczesną i tradycyjną, ale co istotne dla idei spotkań – pisanie też nie jest mu obce.
– Mój dorobek jako literata jest mierny, ale przepisów i artykułów na temat gastronomii mam sporo na swoim koncie – żartował Marcin Budynek. Kucharz zdobywający doświadczenie zawodowe w wielu miejscach za granicą, szczególnym uznaniem darzy kuchnię francuską i śródziemnomorską. Różne kraje, różne smaki, różne perspektywy, zwyczaje – to jest to, czego jego zdaniem potrzeba młodym adeptom sztuki kulinarnej. Jak twierdzi – trzeba wyjechać z Polski, by pod okiem mistrzów kuchni zyskać wiedzę, doświadczenie, szacunek dla ludzi, ale i szacunek do samego jedzenia.
Uczestnicy spotkania w Augustowie dowiedzieli się, jaka myśl towarzyszyła tworzeniu książki „Pichciuchy”, zachęcającej do rodzinnego gotowania, z jakiej okazji powstała publikacja „Gęsina na św. Marcina”, a także dlaczego małżonka prezydenta RP tak bardzo zabiegała o stworzenie albumu promującego „dzieła sztuki” na talerzu. Publikacja „Wykwintna kuchnia polska” to dowód, że nasz kraj też ma posiada tradycję kulinarną, którą warto się pochwalić. Autorem kilku przepisów z akcentem augustowskim jest Marcin Budynek, który w przepięknie wydanej książce zachęca do spróbowania takich potraw jak: comber z zająca, pierogi z wędzonym węgorzem czy polędwiczki z sarny z kaszą gryczaną. Niektóre dania z publikacji(z menu jesiennego) mają zostać zaserwowane podczas uroczystej kolacji z udziałem Anny Komorowskiej, która prawdopodobnie odbędzie się w przyszłym miesiącu w Augustowie.
Przy okazji spotkania w Miejskim Domu Kultury Marcin Budynek odpowiadał na pytania dotyczące zdrowego żywienia dzieci, smaku steków z krokodyla, podawania szarańczy, przygotowania ziemniaków z cynamonem lub skórką z limonki, czy różnić między poziomem kuchni europejskiej i polskiej. Zdradził też kilka skutecznych sposobów „uratowania” dań lub poprawy ich smaku.
„Znawca arkanów kuchni” urodził się w Poznaniu. Pochodzi z rodziny kucharzy. Ukończył Poznańską Szkołę Gastronomiczną. Był uczniem m.in. Dominique’a Pootie, byłego szefa kuchni Francoise’a Mitteranda. Zanim trafił do Augustowa, doświadczenie zawodowe zdobywał w RPA, we Włoszech, Francji, Chile, Hiszpanii. Wcześniej przez wiele lat pracował jako szef kuchni w hotelu „Bryza” w Juracie, którego właścicielem jest Zbigniew Niemczycki. Marcin Budynek uwielbia sporty wodne. W domu też gotuje, choć zdarza się, że pałeczkę przekazuje mamie. Czytelnicy „Niebywałych Suwałk” o Marcinie Budynku mogli przeczytać przy okazji warsztatów kulinarnych organizowanych przez LGR. Link do artykułu dostępny jest TUTAJ.
Fot. Niebywałe Suwałki – na zdj. Marcin Budynek podczas spotkania w MDK w Augustowie, warsztatów kulinarnych. Fragment ilustracji (pierogi z wędzonym węgorzem) pochodzi z książki „Wykwintna kuchnia polska”.