W niedzielne popołudnie suwalski Park Konstytucji 3 Maja tętnił życiem. Wielokulturowy Festiwal Kulinarny przyciągnął tłumy. Jak podkreślił podczas otwarcia prezydent Czesław Renkiewicz – rywalizacja w kwestii smaków to kwestia trzeciorzędna i symboliczna, bo tak naprawdę liczą się zabawa oraz dobra współpraca.
Autor: Joanna Orlicz
Festiwal był dla suwalczan okazją do spróbowania polskich i litewskich specjałów przygotowanych przez kucharzy z tych dwóch krajów. Polską stronę reprezentowało Agroranczo Błaskowizna. W jury znalazł się Marcin Budynek, który oceniał dania przygotowane przez uczestników konkursu: zupę soliankę, zupę rybną, kartacze oraz jabłecznik. Zaś litewscy kucharze przyrządzili zupę z dyni z kurczakiem, placki ziemniaczano – warzywne, a na deser zaserwowali przepyszne naleśniki z makiem, jabłkami i sosem z rokietnika. Przy okazji smakowania dań można było posłuchać kapel ludowych, pieśni o Wileńszczyźnie oraz zatańczyć w rytm skocznej muzyki.
Finał wydarzenia potwierdził tylko, że najważniejszy tego dnia był duch współpracy. Obie drużyny okazały się być zwycięskie i obie drużyny dostały wyróżnienia za swoje dania. Litewscy kucharze otrzymali wyróżnienie za naleśniki z makiem, zaś polscy – za zupę rybną.
Wielokulturowy Festiwal Kulinarny powstał w ramach projektu unijnego i miał na celu promocję jadła kresowego oraz samej Suwalszczyzny. Głównym organizatorem wydarzenia była Pizzeria „Rozmarino”.
Fot. Joanna Orlicz – aaaalisha.flog.pl