Reklama

Smacznie jak u… babci

Data:

- Reklama -

Kuchnia_babci_2014_0008W augustowskim atelier Marcina Budynka trwają właśnie warsztaty kulinarne. Tym razem inspiracją dla uczestników są przepisy babć, nieco unowocześnione i… lekkostrawne.

Organizatorem warsztatów jest Lokalna Grupa Rybacka „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie” oraz Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Podczas poprzednich edycji kursu uczestnicy przyrządzali potrawy kuchni fusion, a ostatnio – sushi. – Teraz postanowiliśmy zainspirować się przepisami babć. Mamy do dyspozycji bogactwo lokalnych produktów, a kuchnia babci to kuchnia zdrowa, powracająca do łask – podkreśla Małgorzata Bielińska z LGR.

Szesnaście osób uczestniczących w warsztatach nabywa wiedzę i umiejętności potrzebne do przygotowania takich potraw jak: rillettese z łososia, tatar z ryby wędzonej dymem, humus z fasoli z rybą sous vide, kopytka z dyni ze słonecznikowym pesto, czy kiełbaska z ryby. Podsumowaniem warsztatów będzie konkurs kulinarny, który został zaplanowany na nadzielę – 12 października. – Podczas warsztatów królują ryby słodkowodne z naszych jezior, w czasie konkursu trzeba będzie przygotować potrawę z jednej ryby i różnych dostępnych produktów – tłumaczy M. Bielińska.

Marcin Budynek, znany szef kuchni docenia przepisy poprzednich pokoleń. – Podczas warsztatów inspirujemy się tylko niektórymi elementami, np., ciastem, marynatami. Staramy się trochę je unowocześnić – dodaje. Marcin Budynek zaznacza, że kuchnia babć wciąż może być atrakcyjna, bo jest bardzo smaczna. – Warto kultywować tradycję i nie zapominać dawnych przepisów – przekonuje.

W Akademii Kulinarnej Marcina Budynka dania różnią się od tych babcinych. – Każdy aspekt tej kuchni staramy się wydobyć i dobrze zaprezentować na talerzu. Zmieniamy trochę przepisy – do ciasta, które było kiedyś cięższe, zamiast mąki pszennej, dodajemy ryżową, nie dodajemy jajek, tylko zimną wodę gazowaną. Uwspółcześniamy znane potrawy, dbając, by były smaczne, zdrowe i ładnie podane – mówi szef kuchni.

Babcine  potrawy inspirują uczestników do własnych poszukiwań. W czasie dyskusji powarsztatowej uczestnicy dopytują o szczegóły, proponują zastosowanie własnych pomysłów. Finał konkursu połączony z wręczeniem nagród pokaże, czy dawne przepisy w nowej formie to sposób na stworzenie popisowego dania, które wprawi w zachwyt jury.

Aktualizacja

W konkursie kulinarnym przeprowadzonym w dniu 12.10.2014 w ramach warsztatów kulinarnych inspirowanych przepisami babć (10-12.10.2014, Augustów, Akademia Kulinarna Marcina Budynka) jury w składzie: Małgorzata Bielińska i Marcin Budynek wytypowało następujące drużyny: I miejsce – Joanna Kurczyńska i Aleksander Popławski; II miejsce – Ewa Warakomska i Zbysław Kurczyński; III miejsce – Joanna Frol i Wiesław Szumiński. Jury oceniało potrawy pod względem: estetyka i efekt podania, smak, wykorzystanie wiedzy nabytej podczas warsztatów.

Fot. Niebywałe Suwałki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

Reklama

Najczęściej czytane

Przeczytaj więcej
Powiązane

Spektakl „Cicho… sza…” jedzie w teren

Teatr Dramatyczny otrzymał dotację z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa...

500 rowerzystów na Suwalszczyźnie – już w maju czwarta edycja Sudovii Gravel

17 maja 2024 r. wystartuje Sudovia Gravel, nawiązując swoją...

Z regionu: Studenci z Cerber Motorsport budują nowy bolid hybrydowy CMS-09

Nowy bolid CMS-09 studentów z zespołu Cerber Motorsport z...

Prezydent Suwałk na sesji: W naszym położeniu – lepsza ewakuacja niż schrony

Podczas sesji Rady Miejskiej w środę, 27 marca, temat...