Bank Żywności Suwałki – Białystok realizuje akcję „Żółty Talerz” na terenie województwa podlaskiego. To jedna z pięciu organizacji w kraju, która przyjęła zaproszenie od Kulczyk Foundation. Dotychczas wydano ćwierć miliona posiłków. Do sierpnia 2017 roku ma być ich milion.
Do programu „Żółty Talerz”, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, organizacja Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, TPD, PCK i SOS Wioski Dziecięce. W naszym regionie program realizuje właśnie Bank Żywności.
Dominika i Sebastian Kulczyk na program we wrześniu tego roku przeznaczyli 4 miliony zł, po to, by ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały łącznie właśnie 1 milion pełnowartościowych posiłków. „Żółty Talerz” w założeniu ma być wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują te same cztery cele. – Po pierwsze, więcej zdrowo odżywiających się dzieci, po drugie, lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie, po trzecie, łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu, wreszcie po czwarte, mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci – wylicza Marta Schmude-Olczak, dyrektor zarządzający Kulczyk Foundation.
Z programu w ciągu 12 miesięcy ma skorzystać ponad 6 tys. dzieci. – Szczególnie teraz zimą tak wielkie znaczenie ma posiłek, który daje dzieciom energię i zdrowie. Po kilku pierwszych miesiącach prowadzenia programu widzimy, jak ważne jest, by w szkole była kuchnia, a w niej przygotowywano pełnowartościowe jedzenie. Bardzo dużo dzieci, ze względu na odrobinę przekraczające dolny pułap dochody rodziców, nie jest objętych oficjalnym systemem dożywiania, co nie znaczy, że nie potrzebują pomocy żywieniowej – dodaje Schmude-Olczak, podkreślając, że ważna dla realizacji przedsięwzięcia jest mobilizacja lokalna i wsparcie stołówek.