Reklama
- Reklama -

Nauka gospodarowania żywnością. Jak przekazać dzieciom pozytywne wzorce?

Co trzeci dorosły Polak przyznaje, że zdarza się mu wyrzucać żywność. Jak w takiej sytuacji uczyć dzieci właściwych zachowań żywieniowych, edukować w zakresie mądrego gospodarowania żywnością i nauczyć ich niemarnowania jedzenia?

– Nauka niemarnowania jedzenia powinna obejmować edukację dzieci w zakresie właściwego planowania i prawidłowego przechowywania żywności oraz sposobów na wykorzystanie pozostałych po posiłku składników – wskazuje Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji i komunikacji z Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”. Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, że „przykład idzie z góry” – to rodzice swoim zachowaniem powinni wskazywać dzieciom właściwe zachowania żywieniowe. Jako dorośli musimy zwracać uwagę na to, jak wykorzystujemy składniki używane na co dzień w kuchni, i zdecydowanie ograniczać wyrzucanie jedzenia.

– Co ważne, okazuje się, że wiedzę dotyczą właściwego gospodarowania żywnością możemy przekazywać dzieciom podczas wykonywania codziennych obowiązków oraz w czasie zabawy. Wystarczy kilka prostych sposobów, by w przyszłości nasze dzieci znalazły się w gronie dorosłych, którzy będą wiedzieli, jak racjonalnie gospodarować jedzeniem – dodaje Kowalewska. Oto kilka pomysłów!

Wspólne zakupy

Nauka gospodarowania żywnością może zacząć się już na zakupach. W sklepie tłumaczmy dzieciom, że w koszyku powinny znaleźć się tylko te produkty, które naprawdę są nam potrzebne. Spełniając wszystkie swoje zachcianki, kupując „na zapas” czy w szybkim tempie, powinniśmy mieć świadomość, iż część tych produktów wyląduje potem w koszu. Ponadto zwracajmy uwagę na terminy przydatności do spożycia – uczmy dzieci, że kupując dane produkty, musimy być pewni, że w tym czasie je zużyjemy.

Po przyjściu z zakupów segregujemy produkty – na te, które zużyjemy niebawem, i te, których użyjemy w przyszłości. Powinniśmy je umiejscowić w kuchni we właściwym miejscu. Uczmy dzieci, że produkty z krótszym terminem ważności ustawiamy na bliższych półkach, by szybciej po nie sięgnąć i zużyć je. Produkty, których użyjemy w przyszłości, trzeba właściwie przechowywać, zapobiegając ich zepsuciu. Do tych czynności możemy zaangażować dzieci, które pomogą nam na przykład przełożyć produkty sypkie do pudełek i je podpisać. Pamiętajmy, że ład i porządek w kuchni to ważny krok na drodze do niemarnowania żywności.

Rodzinne gotowanie

Przygotowywanie posiłków wraz z dziećmi może być doskonałym sposobem na wspólne spędzanie czasu, wspaniałą zabawą, ale i metodą edukacji dzieci w zakresie niemarnowania żywności. Podczas kolejnych etapów przygotowania obiadu czy kolacji możemy uczyć najmłodszych, jak mądrze postępować z jedzeniem. Powinniśmy wykorzystywać produkty w taki sposób, by wyrzucać tylko ich zupełnie nieużyteczne resztki. Dzieci mogą się też przekonać, że niezużyte jedzenie można wykorzystać podczas przygotowywania kolejnego posiłku.

Dzielenie się i pomoc innym

Niewykorzystane jedzenie podarujmy – bliskim albo organizacjom zajmującym się pomocą potrzebującym lub dystrybucją żywności. Jedzenie nie trafi do kosza i przyda się tym, którzy naprawdę tego potrzebują. A dzieci w przyszłości będą nas naśladować!

Zabawy, gry, warsztaty edukacyjne

Istotnym elementem nauki niemarnowania żywności mogą być zabawy edukacyjne. W domowym zaciszu możemy w ten sposób uczyć dzieci, jak planować zakupy czy przechowywać żywność. Pomocne będą gry planszowe czy quizy.

Rodziców, w edukacji żywieniowej najmłodszych, powinny wspierać szkoły. Mogą to zrobić na wiele różnych sposobów, między innymi wprowadzając temat niemarnowania żywności do planu zajęć czy organizując warsztaty dotyczące tej tematyki. Takie warsztaty właściwego gospodarowania żywnością szkoła może wygrać w konkursie towarzyszącym programowi „Extra Szkolna Stołówka”. Zostaną one przeprowadzone przez ekspertów Federacji Polskich Banków Żywności w 50 placówkach z największą ilością głosów w kończącym się 31 maja głosowaniu.

Taka całościowo prowadzona edukacja spowoduje, że dzieci poznają wagę zagadnienia i same w przyszłości będą zwracać uwagę, w jaki sposób postępują z żywnością.

Najnowsze artykuły

Blisko pół miliona złotych na rozwój uzdrowisk w regionie. Najwięcej trafi do Augustowa

Blisko 500 tys. złotych wsparcia rządowego trafi do dwóch...

Drugi przetarg i znów duże zainteresowanie działkami w Suwałkach

Dziś (7 lipca) ruszają kolejne przetargi na sprzedaż działek...

Ruszyły konsultacje planu zarządzania Puszczą Białowieską

Od poniedziałku, 7 lipca, do 18 sierpnia potrwają konsultacje...

Lepsze drogi na polsko-litewskim pograniczu. Rusza strategiczny projekt za 13 mln euro

Ponad 22 kilometry dróg po obu stronach granicy polsko-litewskiej...

Lato orientalnych podróży i sztuki w Galerii Strumiłło w Maćkowej Rudzie 17

W Galerii Strumiłło w Maćkowej Rudzie nie chodzi tylko...

Nowe boisko do streetballa nad Zalewem już dostępne dla mieszkańców

Nad Zalewem w Suwałkach powstało nowoczesne boisko do streetballa....
Reklama

Pozostałe artykuły

Ruszyły konsultacje planu zarządzania Puszczą Białowieską

Od poniedziałku, 7 lipca, do 18 sierpnia potrwają konsultacje społeczne planu zarządzania Puszczą Białowieską do 2050 roku. Dokument, przygotowany na zlecenie Ministerstwa Klimatu i...

Zbyt wiele rozważasz przy każdym wyborze? 3-pytaniowy filtr buddyjski

Wyobraź sobie, że siedzisz przed laptopem już trzeci wieczór z rzędu, przeglądając te same oferty wakacyjne. Booking.com pokazuje ci osiemset siedemdziesiąt hoteli w Barcelonie....

Co podać? Eko, proszę! Polacy oczekują ekologicznych dań w restauracyjnym menu

– Specjalność dnia? Danie z certyfikowanych produktów ekologicznych. Taka odpowiedź może coraz częściej padać przy restauracyjnych stolikach. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Polskiej Izby...