Nova Restaurant z Hotelu Velvet otrzymała prestiżową nagrodę Best of Award of Excellence – 2 widelce, jednocześnie trafiając na listę stu najlepszych restauracji w Polsce. Nova to jedyne miejsce z tytułem w subregionie i jedno z dwóch w województwie podlaskim.
Informacja prasowa.
Wręczenie nagród odbyło się w piątek, 20 października podczas gali POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2017.
Restauracja Hotelu Velvet znana jest przede wszystkim za sprawą wyśmienitych steków z polędwicy wołowej, ale nie tylko. Można tu skosztować dań kuchni międzynarodowej z lokalnymi akcentami, ryb oraz owoców morza.
– Wszystkie nasze dania przygotowywane są tylko z naturalnych składników. Codziennie pracujemy nad jakością naszych potraw, dbamy o jakość produktów, szukamy ciekawych smaków, dopracowujemy sprawdzone i nowe przepisy – podkreśla szefowa kuchni Nova Restaurant, Agnieszka Interewicz-Balczun.
– To ogromne wyróżnienie i przede wszystkim – docenienie tego, co robimy już ponad 5 lat. Staramy się, aby poziom serwowanych dań i obsługa były na wysokim poziomie. Nagroda, którą otrzymaliśmy, jest potwierdzeniem tego, że idziemy w dobrym kierunku. Cieszymy się ogromnie – komentuje Emilia Ułanowicz-Szarafińska, dyrektor Hotelu Velvet, która odebrała nagrodę.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping (tajemniczy klient).
Finał VII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Warszawie w Pałacu Sobańskich, w którym od 2009 roku mieści się restauracja Amber Room. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
Najlepszą restauracją w Polsce została N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy – nagrodę odebrał szef kuchni, Robert Sowa. Tytuł najlepszej karczmy w Polsce 2017 roku przypadł LITWOROWEMU DWOROWI z Białki Tatrzańskiej.
Fot. Hotel Velvet oraz materiały organizatorów konkursu