Zioła, które pomogą Ci zadbać o odporność w czasie tegorocznej zimy

Męczy Cię katar, kaszel, głowa pęka od gorączki? Zanim sięgniesz po leki syntetyczne dostępne w aptece, spróbuj naturalnych metod, znanych od pokoleń, nieocenionych w leczeniu przeziębienia i grypy. Z ziół, takich jak czarny bez, rumianek, lipa czy czosnek możemy przygotowywać lecznicze napary, nalewki, syropy czy wywary, które skutecznie zadbają o Twoją odporność zimą. Sprawdź, które zioła i w jakiej formie mogą uratować Cię przed chorowaniem tegorocznej zimy!

Herbata z lipy – najlepszy sposób na gorączkę

W okresie zimy na szczególną uwagę zasługuje kwiat lipy. Zioło te polecane jest w czasie infekcji i gorączki z powodu swoich cennych właściwości. W fitoterapii wykorzystywane są kwiatostany lipy, które zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, triterpeny, fitosterole, garbniki, sole mineralne, a także witaminę C i PP. Picie herbat i wywarów z kwiatu lipy skutecznie zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa, podrażnienie gardła oraz łagodzi katar. Ze względu na bogaty skład, kwiaty lipy wykazują liczne właściwości, które obniżają również gorączkę, działają napotnie, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny w oskrzelach. Z kolei syrop z kwiatu lipy można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienie i grypę, pomocniczo w infekcji oddechowych, a także jako aromatyczny „słodzik” do herbaty lub wody mineralnej. Lipa może być stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Herbata z lipy działa nie tylko napotnie, ale też moczopędnie, dlatego podczas leczenia należy pamiętać o nawadnianiu organizmu innymi płynami – niegazowaną wodą mineralną lub herbatą owocową.

Ząbek czosnku na przeziębienie

Kolejnym ziołem, po które warto sięgnąć zimą jest czosnek. To naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii oraz zwalcza infekcje. Czosnek skutecznie zwalcza i zapobiega infekcjom układu oddechowego, wszystko za sprawą lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. W niewielkim ząbku kryje się cała apteka, a dokładnie związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy. Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie.

Napar z szałwii w leczeniu bólu gardła

Szałwia to znana od dawna roślina zielarska o cennych właściwościach leczniczych, grzybo- i bakteriobójczych. Szałwia hamuje rozmnażanie bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych odpowiedzialnych za rozwijanie się wielu poważnych infekcji. Ponieważ unieczynnia toksyny bakteryjne, jest nieoceniona we wszelkich stanach zapalnych jamy ustnej i pleśniawkach. Aromatyczne liście szałwii kryją w sobie wiele wartościowych substancji, które okażą się nieocenione w okresie zimy. Naparem z szałwii wystarczy, bowiem kilka razy przepłukać gardło, by pozbyć się bólu gardła. Wszystko za sprawą olejków eterycznych, flawonoidów, garbników, kwasów organicznych oraz dużych ilości witamin B1, PP, A i C. Zestaw tych substancji decyduje o silnym odkażającym działaniu szałwii. Szałwia bardzo wysusza śluzówkę, dlatego płukanek i naparów z szałwii nie można stosować w nadmiarze.

Gdy czujemy, że zbliża się przeziębienie, warto zastosować również preparaty z czarnego bzu. Polecane są m.in. herbaty z suszonych kwiatów czarnego bzu, które należy pić gorące w objawach przeziębienia i podwyższonej temperatury. Mają one silne właściwości napotne, wykrztuśne i obniżające gorączkę. Przy przeziębieniu warto stosować również syrop z owoców czarnego bzu, który przygotowujemy wyłącznie już z gotowych owoców.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem internetowym Leki Natury

1 KOMENTARZ

  1. Ja używam olejków eterycznych z damai. Myślę, że też pozytywnie wpływają na zdrowie, bo podnoszą np. odporność więc duży plus. Zioła też są w porządku, generalnie wszystko co naturalne.

Dodaj komentarz