Gotują, przygotowują i smakują, a to wszystko z klasą. W regionie trwa wielki konkurs uczniów szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. Swoich sił próbują uczniowie z 12 placówek.
Źródło: Wrota Podlasia
Pierwszy konkurs odbył się 15 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, kolejne zaś: 3 stycznia w Janowie, 4 stycznia Ostrożanach, 5 stycznia Niećkowie i 9 stycznia w Suwałkach. W najbliższych dniach konkursy odbędą się także: 10 stycznia w Sejnach, 11 stycznia – Wysokiem Mazowieckiem, 12 stycznia – Sokółce, 15 stycznia – Rudce, 16 stycznia – Łomży, 17 stycznia – Bielsku Podlaskim i 18 stycznia w Grajewie.
Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Do etapu wojewódzkiego przejdzie dwuosobowy zespół z każdej ze szkół. W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły mają za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane być muszą z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych. Już na etapie wojewódzkim każdy z zespołów będzie miał 40 minut na wydanie dań konkursowych, które zostaną ocenione pod trzema względami: walory smakowe, wygląd potrawy oraz pod kątem związku dania i wykorzystanych półproduktów z naszym regionem i tradycjami.
Finał wojewódzki odbędzie się w marcu tego roku. Kapituła Wojewódzka podczas konkursu w finale przyzna I nagrodę zespołowi, który odbędzie staż/praktykę w restauracji prowadzonej przez kucharza uznanego w środowisku gastronomicznym.
Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.