Ślimaki powodem do dumy. Kucharze z Suwałk laureatami ogólnopolskiego konkursu

Na zdj. Karol Gudajtys i Mateusz Hawrus z Kredensu Smaku, laureaci III miejsca.

Ślimaki w Polsce jadano już w XVI wieku, w wieku XVII gościły na stołach arystokracji. „Nie ustępują nasi Polacy w niczym Włochom i Francuzom” pisał Jędrzej Kitowicz w Opisie obyczajów za panowania Augusta III. Nie ustępują również i dziś Karol Gudajtys oraz Mateusz Hawrus, którzy zajęli III miejsce w II Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji.

Mistrzostwa odbyły się w Serocku nad Jeziorem Zegrzyńskim w sobotę, 17 marca. Jeden dzień był dla uczestników konkursu kulinarnego podsumowaniem wielu tygodni, a nawet wielu miesięcy pracy. Zgłoszenia do udziału w Mistrzostwach Polski przyjmowane były z terenu całego kraju (na podstawie zgłoszenia przepisu ze zdjęciem dania), do ścisłego finału zakwalifikowało się 9 ekip. Finaliści zostali wybrani spośród ponad 40 drużyn. To duży skrót tego etapu.

Z historii: Tak ślimaki, ostrygi, jak i nawet „żabki” znalazły się w Kucharzu doskonałym z 1783 roku. Mimo tego, iż można w tym dopatrzyć się przede wszystkim recepcji wzorów francuskich, do których obficie sięgał Wielądko, to obecność ślimaków w kuchni polskiej już wówczas była długa i dobrze zakorzeniona. Silva Rerum, Ślimaki a kuchnia staropolska – Jarosław Dumanowski

– W trakcie konkursu oceniali nas jurorzy techniczni, jurorzy degustacyjni, a nawet jurorzy VIP-owscy. Spodziewaliśmy się, że konkurencja będzie duża. Nie pomyliliśmy się. Mieliśmy z kim walczyć, nie było lekko – wspomina Karol Gudajtys, który reprezentował Kredens Smaku – Catering Dietetyczny z Suwałk. Kucharze wykorzystywali do swoich dań nie tylko ślimaki (mięso ze ślimaka, ślimak w muszli, wątroba ze ślimaka, kawior ze ślimaka) z Warmii i Mazur z certyfikatem Culinary Heritage Europe, czyli Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla, ale też owoce goji, choć nie tylko. – Nasze danie zostało skomponowane również w oparciu o składniki regionalne – masło z Suwalszczyzny, miód, szałwię, ślimaki aromatyzowaliśmy pędami sosny. Trochę poeksperymentowaliśmy przed wykonaniem dania – dodaje Gudajtys.

Pomysł, wykonanie i czas poświęcony na przygotowanie dania został doceniony przez jurorów. Każdy z zespołów jurorskich skupiał się na nieco innym aspekcie oceny, a tej podlegały między innymi: wykorzystanie produktów do końca, czystość stanowiska pracy, współpraca członków drużyny, estetyka dania. Warto było zabiegać o jak najwyższe noty – zwycięzca otrzymał miesięczny staż w Hiszpanii w restauracji z 3*** gwiazdkami Michelin, ufundowany przez Stowarzyszenie kucharzy Euro-Toques Polska. Pierwsze miejsce zdobyli Katarzyna Kaczmarczyk i Piotr Huszcz z Hotelu Piano z Lublina. Drugie miejsce wywalczyła restauracja Pasja z Gorzowa Wielkopolskiego (Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski), a trzecie miejsce ex aequo zajęły lokale: restauracja Szafarnia 10 z Gdańska, którą reprezentowali Radosław Gierałtowski i Przemek Zalewski i Kredens Smaku – Catering Dietetyczny z Suwałk, w której pracują Karol Gudajtys i Mateusz Hawrus.

– Nie ukrywam, że liczyliśmy z Mateuszem na więcej, ale i tak jesteśmy dumni. W nagrodę otrzymaliśmy staż w restauracji w Lublinie – mówi Karol Gudajtys, podkreślając, że dodatkową nagrodą jest umieszczenie konkursowych przepisów w książce kucharskiej, która niebawem ukaże się drukiem. – Mam nadzieję, że „rozświetlimy” Suwałki w obszarze gastronomii. Mamy plany na przyszłość i zamierzamy uczestniczyć w kolejnych konkursach – zapowiada kucharz z Kredensu Smaku.

Warto podkreślić, że według jury VIP, w którym zasiedli właściciele Eko Snails Garden w Krasinie koło Pasłęka, Michał Syrowatka –  zdobywca pasa mistrza WBF International, Kamil Szeremeta – polski bokser, aktualny mistrz Europy w kategorii średniej, najlepsze danie zaserwowali właśnie kucharze z Cateringu Dietetycznego Kredens Smaku. Jury było zachwycone ślimakami w muszlach, aromatyzowanych sosną, podawanych z kaszą i marynowaną cukinią na musie z mango.

Fot. źródło: archiwum prywatne Karola Gudajtysa

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz