Sękacz z Suwalszczyzny z nagrodą

Źródło fot. portal Wrota Podlasia

Teresa Biziewska (Suwałki/Wigry) została laureatką Pereł 2019 i  jednocześnie zwyciężczynią wojewódzkiego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” z 2018 r., który miał miejsce w Augustowie, podczas targów turystycznych „Agro-Eko”.

Za: Wrota Podlasia

Kiełbasa biebrzańska podsuszana, miód majowy leśny, kurpiowski rejbak, sękacz z Wigier – to smak tych właśnie produktów z naszego regionu okazał się wart przyznania „Pereł 2019”. To też ich wyborny zapach wabił uczestników konferencji w Muzeum Kultury Ludowej.

Co roku w województwach w całej Polsce odbywają się regionalne etapy, a ich laureaci są nominowani do nagrody kulinarnej „Perły” w roku kolejnym. Wręczono je w tym roku podczas targów „Smaki regionów” w Poznaniu, które odbyły się w dniach 28-29 września.

W tym roku nagrody odebrały: Małgorzata Wojtach, Małgorzata Ostapowicz, Monika Kosiorek-Olbryś i Teresa Biziewska.

Nestorka reprezentacji Podlasia – Teresa Biziewska ­­– do Poznania po „Perłę” pojechała z sękaczem. Przepis na niego dostała od matki. W ten sposób chciała utrwalić go w ludzkiej pamięci. Podobnie jak w przypadku pierogów z babcinego przepisu, dzięki którym cieszy się już drugą „Perłą”.

– Jestem bardzo zadowolona, taka nagroda to wielka radość, a i ludzie chętniej kupują przysmaki z „tytułami” – opowiadała producentka pierogów z Wigier. – A ja, mimo że 70-tka już na karku, bardzo lubię robić i pierogi, i sękacza. To taka moja rehabilitacja – dodaje.

Teresa Biziewska planuje ubieganie się o „Perłę” dla swojego kolejnego przysmaku – mrowiska.

 „Perły 2019” przyznano podlaskim producentom:

  • Masarni Biebrzańskie Smaki reprezentowanej przez Małgorzatę Wojtach za kiełbasę biebrzańską podsuszaną – (Biebrzańskie Smaki – Szpakowo), to druga „Perła” w dorobku laureatki, tym razem przyznana za kiełbasę podsuszaną (poprzednio nagrodzona została kiełbasa palcówka), wytwarzaną w sposób tradycyjny z dodatkiem soli, czosnku, pieprzu i majeranku, wędzona dymem olchowym;
  • Gospodarstwu agroturystycznemu Leśny Dworek w Kryłatce (gm. Sztabin) reprezentowanemu przez Małgorzatę Ostapowicz za miód majowy leśny. To trzecia „Perła” w jej kolekcji (poprzednio kapituła nagrodziła jej pasztet z dzika i leszcza w zalewie octowej). Wyróżniony miód pochodzi z przydomowej pasieki, pozyskiwany był w czasie kwitnienia leśnych malin, jeżyn i kruszyn;
  • Zajazdowi Herbu Wielbut w Konarzycach reprezentowanemu przez Monikę Kosiorek-Olbryś za rejbak. To kurpiowska odmiana babki ziemniaczanej z tartych ziemniaków z wędzonką i boczkiem;
  • Teresie Biziewskiej za sękacz – nagrodzona to wielokrotna laureatka rozmaitych konkursów kulinarnych, jej pierogi wigierskie są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Tym razem uznanie krajowej kapituły zdobył sękacz jej autorstwa, czyli ciasto pieczone na ruszcie, będące wizytówką województwa podlaskiego.

Dodaj komentarz