O suwalskiej gastronomii w czasie koronawirusa (debata, wideo)

0
121
Zdjęcie: Chan Walrus z Pexels

Jaki efekt przyniesie lockdown gastronomii w Suwałkach, gdzie działa ponad 50 lokali oferujących rozmaite dania w różnych cenach. Ile z nich przetrwa, jakiej pomocy potrzebują i z jakiej już ich właściciele skorzystali? Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć w czwartek, 26 listopada uczestnicy debaty, która odbyła się w „Rozmarino”.

Prowadzący debatę Karol Wasilewski rozpoczął rozmowę z Ewą Burakiewicz, manager „Rozmarino”, Piotrem Malinowskim, managerem restauracji Browar Północny, Pawłem Wnukowskim, radnym Województwa Podlaskiego oraz Łukaszem Owsiejko, prezesem Agencji Rozwoju Regionalnego „Ares” od zdiagnozowania zmian, które w ostatnich latach przeszła suwalska branża gastronomiczna. Rozmowa dotyczyła również „nowej rzeczywistości”, która odbija się czkawką w szeroko pojmowanym sektorze biznesu. Uczestnicy debaty mieli też okazję porównać swoje doświadczenia w zakresie pomocy tarczowej, z której skorzystali. Przedstawicieli suwalskich lokali jednogłośnie orzekli, że najgorsza jest niepewność co do opanowania trudnej sytuacji i przyszłości. Wsparcie finansowe nie rozwiązuje bowiem problemu długofalowego działania restauracji i barów – to tylko zastrzyk finansowy na pokrycie kosztów.

Przypomnijmy, że obowiązujące obostrzenia doprowadziły do tego, że branża gastronomiczna przeżywa najpoważniejszy kryzys w swojej najnowszej historii – przychody firm spadły nawet o 80 proc.

Leave a Reply