W niedzielę, 13 kwietnia, w Dworze Miłosza w Krasnogrudzie odbyła się wyjątkowa uczta – Kolacja Miłoszowska, której celem było nie tylko uczczenie pamięci Czesława Miłosza, ale i wsparcie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Wyjątkowe wydarzenie kulinarno-literackie połączyło znakomitych szefów kuchni, regionalne smaki oraz zaangażowanie lokalnej społeczności.
Za kulinarną stronę wydarzenia odpowiadali: Bogdan Mróz, szef kuchni restauracji Tatarak w Hotelu Loft 1898 w Suwałkach, Marzena Karawiecka, mistrzyni regionalnych, słodkich wypieków, Marcin Budynek z restauracji Tawerna Fisza w Augustowie oraz przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich. W menu znalazły się potrawy inspirowane kuchnią litewską i podlaską – m.in. ekologiczna pszenica z warzywami i mleczkiem kokosowym oraz aromatyczny gulasz z jelenia autorstwa Bogdana Mroza.
Inicjatorką wydarzenia była Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i promotorka zdrowego stylu życia, która od lat wystawia na aukcje WOŚP kolacje tematyczne inspirowane polską literaturą.
– Co roku na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy wystawiam kolacje literackie. Zaczęło się od Mickiewicza, potem był Sienkiewicz, Gombrowicz, Szymborska, a teraz przyszła pora na Miłosza – mówiła Bosacka. Ostatnia licytacja przyniosła aż 12 tysięcy złotych, które trafiły na konto WOŚP.
Wieczór miał również wymiar edukacyjny. Goście kolacji wysłuchali opowieści o Czesławie Miłoszu – jego twórczości, życiu i związkach z Krasnogrudą. Spotkanie prowadziło małżeństwo gospodarzy Dworu Miłosza – Małgorzata i Krzysztof Czyżewscy, którzy zadbali o literacki kontekst oraz liczne anegdoty z życia poety.
Niezwykłego uroku wydarzeniu dodała obecność młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, która – pod opieką Marty Urbanowicz – pomagała w obsłudze kolacji, zdobywając jednocześnie bezcenne doświadczenie.
Fot. źródło: Hotel Loft 1898