Reklama

Jak to ryby gęsiego na suwalski stół szły

Data:

- Reklama -

 

Tradycję niepodległościową i dobrą kuchnię z gęsiną w roli głównej można całkiem sprawnie łączyć. Okazją do degustacji specjałów spod znaku slow food, w dodatku przyrządzonych podczas polsko-francuskich warsztatów z Davidem Gaboriaud, będzie pierwsze spotkanie z cyklu „Ryby gęsiego na suwalski stół”.

Cykl spotkań zapowiada się bardzo interesująco. Nie dość, że poszczególne jego części staną się okazją do wspólnego gotowania, to jeszcze podczas nich będzie można spotkać ludzi, którzy kuchni oddali serce. Cykl pod przewrotną nazwą „Ryby gęsiego na suwalski stół” jest wspólną inicjatywą Fundacji Dziedzictwo Suwalszczyzny, Slow Food Vigrensis oraz Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka Pojezierze Suwalsko-Augustowskie. Zostanie zainaugurowany 11 listopada, w Dniu Niepodległości i zarazem… ogólnopolskiego święta gęsi owsianej i jej powrotu na narodowe stoły („Gęsina na św. Marcina”).

Sympatycy ruchu slow food spotkają się tego dnia, by – jak co miesiąc – wspólnie pichcić, degustować i dyskutować. Podążać za ślimakami będzie można w doborowym towarzystwie. Szefem kuchni zostanie tego wieczoru Davida Gaboriaud. Gotowanie zaplanowano w Sali Bankietowej „Królewskiej” przy ulicy Chłodna 12 (początek o godz. 18:00). Warto zabrać ze sobą koszyczek z domowymi przysmakami wykonanymi samodzielnie.

Wytwórcy żywności, którym nie jest obojętna przyszłość produktów lokalnych, mogą wybrać się 15 listopada na spotkanie z przedstawicielami Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, którzy opowiedzą o możliwości wpisania specjałów na listę produktów tradycyjnych. Spotkanie odbędzie się również w Restauracji „Einstein” (15.11 – o godz. 17:00).

 Zakończenie cyklu zostanie doprawione szczyptą grozy. Mroczny wieczór w Ogrodzie Bajek w Kaletniku będzie też okazją do udziału w konkursie kulinarnym (uwaga – potrawy trzeba przygotować wcześniej). Najbardziej „Niesamowita Potrawa” zostanie nagrodzona. Do Kaletnika warto przyjechać 19 listopada jeszcze z jednego powodu. O godz. 17.00 rozpocznie się tam I Maraton Strasznych Opowieści.

 Patronat medialny nad cyklem sprawują: portal „Niebywałe Suwałki” – www.niebywalesuwalki.pl oraz Radio 5.

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

Reklama

Najczęściej czytane

Przeczytaj więcej
Powiązane

Pizzeria „Pod Kłosem” podbija serca klientów

Pizzeria „Pod Kłosem” (ul. Emilii Plater 8) działa od...

Eksperyment bez pośpiechu (foto)

To były dopiero spotkania ze smakiem - Slowfoodowy Festiwal Kulinarny...

Poznaj tajemnice smaku – zbliża się Slowfoodowy Festiwal Kulinarny na Suwalszczyźnie

Czy kuchnię tatarską i suwalską coś łączy? Jak zmienić...