Węgiel – dobry i ekonomiczny

Ogrzewanie domu za pomocą produktów otrzymywanych z węgla kamiennego, takich jak ekogroszek czy węgiel orzech, jest coraz bardziej popularne. Dlaczego? Bo jest to rozwiązanie zarówno przyjazne środowisku, jak i ekonomiczne.

Specjaliści wyliczają, że paląc w piecu ekogroszkiem możemy zaoszczędzić na ogrzewaniu nawet do 40%. Jest to efekt nowoczesnego procesu produkcji, podczas którego znacząco obniża się ilość zawartej w nim siarki, dzięki czemu nie tylko nie szkodzimy środowisku, ale również wzrasta wartość cieplna węgla. Podobne właściwości ma węgiel orzech, który charakteryzuje duża wydajność i szerokie zastosowanie (można nim palić nie tylko w piecach, ale również w kuchniach węglowych i kominkach).

Jakość najważniejsza

Bardzo ważna jest jakość węgla. Im wyższa, tym lepsze spalanie, a więc i ciepło osiągane przy mniejszym zużyciu opału. Opał wysokiej jakości znacznie ograniczy też produkcję powstających podczas spalania popiołu i sadzy, a to z kolei nie tylko nie będzie problematyczne z punktu widzenia ekologii, ale również dzięki temu zaoszczędzimy na czasie, jaki musielibyśmy spędzić na częstym czyszczeniu pieca.

Przechowywanie węgla

Nie zapominajmy jednak, że nawet najlepsze paliwo opałowe, by nie stracić na jakości, potrzebuje odpowiednich warunków przechowywania. Skorzystajmy zatem z oferty sprawdzonej firmy sprzedającej opał, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że był on składowany w odpowiednich dla niego warunkach. Zadbajmy również o właściwe przechowywanie po zakupie. Pamiętajmy przy tym, że powinien on być w miejscu suchym, tak by nie wietrzał i nie wilgotniał, gdyż wilgoć może spowodować, że rozpalanie będzie trudniejsze, ogień słabszy, a co za tym idzie zmniejszy się również produkcja ciepła.

Węgiel workowany lepszy?

Zdecydowanie łatwiej zapewnić odpowiednie warunki decydując się na zakup paliwa w specjalnych workach. Ten sprzedawany luzem szybciej wietrzeje i trudniej zadbać o to, by nie zwilgotniał. Szacuje się, że może on stracić na jakości nawet do 30% przez 2-3 miesiące. Choć zatem węgiel kupowany luzem jest tańszy, w ostatecznym rozrachunku to ten sprzedawany w workach jest bardziej ekonomiczny.

Najlepsze ceny są latem!

Lato to pora roku kiedy zazwyczaj cieszymy się słońcem i nie pamiętamy o jesienno-zimowym chłodzie. A to błąd, bo kupując paliwo opałowe latem czy wczesną jesienią nasza zapobiegawczość zostanie nagrodzona niższą ceną węgla.

 Artykuł powstał we współpracy z wegielsztygar.pl

1 KOMENTARZ

  1. Nawet najlepszy węgiel będzie kopcił jeśli stosuje się złą technikę palenia. W kotłach górnego spalania powinno się rozpalić od góry dzięki czemu zaoszczędzimy na opale nawet 30% oraz przy okazji zmniejszymy zanieczyszczenie środowiska.
    Polecam poczytać na czysteogrzewanie.pl

Dodaj komentarz