Podobnie jak parzenie kawy, tak i w przypadku herbaty proces ten ma swoje wymagania i niuanse, które wpływają na efekt końcowy, a w szczególności na smak i aromat naparu. Utrudnieniem może tu być jednak brak jednego i uniwersalnego sposobu by osiągnąć najlepszą jakość.
Nikt jednak nie powiedział, że istnieje kilka ważnych punktów, które mogą zwiększyć naszą szansę na sukces i odpowiednio wydobyć „magię” ukrytą w zakupionej herbacie. Niemal wszystko sprowadza się tu do trzech warunków, a nie do jednej i jedynie słusznej receptury. Można też przecież powiedzieć, że współcześnie na opakowaniu znajdują się wszystkie potrzebne informacje, które mają zapewnić pomyślny finał. Na czym więc polega sekret?
Opakowanie to ogólne informacje
Co tak właściwie można znaleźć na opakowaniu herbaty odnośnie sposobu jej parzenia? Najczęściej jest to ilość wody na określoną ilość suszu, temperatura wody i maksymalny czas parzenia. Wydawać by się mogło, że te szczegóły są najistotniejsze, jednak producenci zapominają o kilku niuansach, które mają również ogromny wpływ na finalnym smak i aromat naparu. Ludzie nie zawsze korzystają z ich rad umieszczonych na pudełku, traktują je z dużym marginesem lub źle interpretują, zdawać by się mogło, owe precyzyjne informacje.
Skutki nieprawidłowego parzenia herbaty
Idealna herbata dla wielu ludzi w zasadzie nie istnieje. Niepoprawny proces jej parzenia to natomiast zły smak, w którym zaczynają przeważać nieprzyjemne dla podniebienia doznania. Zdecydowanie poważniejszym następstwem błędów popełnionych podczas tego procesu jest jednak utrata wielu pozytywnych właściwości – np. leczniczych – samego naparu z liści herbacianych. Są one wrażliwym na zmiany produktem, dlatego nawet najmniejsze odstępstwo pozbawia je aromatu – to właśnie sekret doskonałej herbaty, czyli precyzja działania.
Parzenie herbaty to złożony rytuał
Podchodząc do parzenia herbaty ze starannością, starając się być jak najbardziej precyzyjnym w wykonywaniu kolejnych czynności, czy też robiąc wszystko we właściwym tempie, znacznie zwiększamy swoje szanse na udany napar. Poza tym warto również pamiętać o:
– zadbaniu o czystość procesu,
– wykonywania czynności we właściwej kolejności,
– dokładnym wyborze naczynia oraz odmierzenia ilości stosowanego suszu (no chyba, że posiada się herbatę w torebkach)
– sprawdzeniu, czy herbata jest świeża i zdatna do spożycia,
– jakości wody wykorzystywanej do zalewania suszu (duża zawartość kamienia może zepsuć wrażenia smakowe nawet najmniej wymagającego naparu).
Kilka słów o wodzie na herbatę
Miękka woda to podstawa pysznej herbaty, jednak nie jest ona jedynym elementem, jaki stanowi istotną kwestię w jej sprawie. Dodatkowo (jeśli nie posiadamy czajnika elektrycznego, w którym można ustawić temperaturę wody) warto wiedzieć, że:
– wraz z pojawieniem się stadium gotowania, gdy woda wygląda jakby miała dużą zawartość chloru, następuje odpowiedni moment do zalania zielonej herbaty,
– wraz z pojawianiem się pierwszych bąbli nadchodzi etap, gdy woda jest idealna dla czarnej herbaty,
– jeśli woda się gotuje to już za późno na zalewanie czegokolwiek.
Dziękujemy sklepowi ŚwieżoPalona.pl za informacje do stworzenia powyższego tekstu