W stażu w warszawskiej restauracji Platter u Karola Okrasy uczestniczyli: Katarzyna Wróblewska i Paulina Zyskowska z Zespołu Szkół w Wojewodzinie oraz Kacper Bejlik z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. To uczestnicy konkursu „Gotuj z klasą”, skierowanego do uczniów rolniczych szkół średnich z województwa podlaskiego.

Główną nagrodą w konkursie był właśnie staż w restauracji Karola Okrasy. W konkursie wzięło udział 12 dwuosobowych drużyn. Kacper Bejlik oraz Hubert Sylwisty, uczniowie Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach zajęli drugie miejsce w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Gotuj z klasą”. Najlepszy okazał się Zespół Szkół w Wojewodzinie, jednak znany kucharz i jednocześnie Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego, zdecydował, że do swojej restauracji zaprosi wszystkich uczniów.

Stażyści mogli przekonać się, jak na co dzień wygląda praca w restauracji. Karolowi Okrasie bardzo zależało na tym, aby młodzi kucharze przeszli „test w boju”. Kucharz docenił w szczególności zaangażowanie i talent Kacpra Bejlika. – Akademia Platter, którą tu tworzymy ma na celu wyłapywanie talentów, który dostrzegam w Kacprze. On, niczym piłkarz biorący udział w eliminacjach do reprezentacji, jest tu mile widziany po wakacjach, by powalczyć o etat. Jeśli się uda, zostanie powołany do kadry – miał powiedzieć o uczniu suwalskiej szkoły Karol Okrasa.

Konkurs „Gotuj z klasą” został zorganizowany z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego po raz pierwszy.

Fot. źródło: Wrota Podlasia, M. Nawrocki

 

Dodaj komentarz