Grill to urządzenie służące do obróbki cieplnej produktów spożywczych. Najczęściej używa się go wiosną i latem, bo przyrządzanie dań na powietrzu ma charakter społeczno – kulturowy. Wyróżnia się grille gazowe, węglowe i elektryczne. Budowa grilla zależy od jego rodzaju. Nie mniej jednak najczęściej ma on postać żaroodpornej misy z rusztem. Spotyka się grille przenośne – turystyczne i budowane na stałe. Grilluje się przede wszystkim mięso, ryby i warzywa.
Grille węglowe
W urządzeniach węglowych jako źródło ciepła wykorzystuje się węgiel drzewny w bryłach lub w formie brykietu. Spalanie się paliwa stałego powoduje pojawienie się żaru, który umożliwia obróbkę cieplą produktów spożywczych. Rodzaj użytego węgla wpływa na smak potraw. Tłuszcz ściekający z mięs na węgiel tworzy dym, przez co żywność ma smak i zapach wędzenia. Grille węglowe są bardzo popularne, dlatego można je spotkać w różnych wariantach, jako grille jednorazowe, stacjonarne, żeliwne, składane i kamienne. Szeroki wybór tych urządzeń dostępny jest np. na: https://www.top-grille.pl/category/grille-weglowe-5. W Polsce grille węglowe mają szerokie grono odbiorców głownie dzięki dostępności paliwa i niskich kosztach eksploatacji.
Grille gazowe
Paliwem zasilającym grill gazowy jest najczęściej propan lub gaz ziemny. Tego rodzaju urządzenia wyglądem przypominają grille tradycyjne, ale mają specjalną półkę na butlę gazową. Potrawy mogą być ogrzewane bezpośrednio przez płomień wytworzony na grillu albo pośrednio przez ogrzewane elementy urządzenia. W grillu gazowym znajduje się brykiet ceramiczny, który sprawia, że ciepło rozprowadzane jest równomiernie. Najnowsze modele grillów gazowych izolują tłuszcz z potraw i zapobiegają jego spalaniu. Poza tym, nowe technologie użyte w tego rodzaju urządzeniach chronią przed emisją szkodliwych substancji. W zależności od modelu, grill może być wyposażony w metalowy, elektryczny ruszt, który automatycznie się obraca. Takie wyposażenie używane jest np. przy pieczeniu całego kurczaka. Zaletą grilla gazowego jest fakt, że po włączeniu jest on od razu gotowy do użytku. Nie ma problemu z rozpalaniem i czyszczeniem. Urządzenie jest proste w obsłudze. Poza tym, podczas przygotowywania potraw na grillu gazowym nie wydzielają się węglowodory aromatyczne jak to jest w przypadku grilla węglowego, dlatego pieczenie na urządzeniu gazowym uważa się za zdrowsze. Grille gazowe dostępne są w różnych rozmiarach, mniejsze urządzenia używa się w domu lub w ogrodzie. na rynku dostępne są również urządzenia przemysłowe, które pieką mięso nawet dla stu osób.
Grille elektryczne
Grille elektryczne najczęściej stosuje się we wnętrzach. Mają one pokrywę i są pozbawione nóżek. Urządzenie elektryczne działa podobnie jak gazowe, z tym że konieczne jest podpięcie go do sieci elektrycznej. Grille elektryczne są proste w obsłudze i łatwe w czyszczeniu.