Czy to już koniec sezonu na Suwalszczyźnie? Kulinarnego z pewnością nie. W Płocicznie-Tartak, w Gospodzie „Przy Kolejce”, do tej pory o tej porze roku zamykanej na cztery spusty, w co drugą sobotę – aż do wiosny, będą organizowane eventy pod nazwą „Sobotnie Spotkania”. Rezerwujcie najbliższą sobotę.

Autor: Marcin Marcińczyk

Wigierska Kolejka Wąskotorowa postanowiła zmienić swoją strategię i poza sezonem w określonych terminach otwierać podwoje Gospody „Przy Kolejce”. „Sobotnie Spotkania” to w sumie 13 imprez, odbywających się do 31 marca. W co drugą sobotę od godziny 13:00 Gospoda „Przy Kolejce” serwuje specjały ze swojej kuchni. Przy każdych „Sobotnich Spotkaniach” szefostwo w kuchni sprawuje Karol Gudajtys, kucharz zdobywający doświadczenie w całym kraju i za granicą. W organizowanym przez Gazetę Współczesną konkursie „Mistrzowie Smaku” został laureatem w kategorii „Kucharz regionu”.

„Sobotnie Spotkania” to nie tylko uczta kulinarna – druga część każdego eventu rozpoczyna się od godz. 19:30 i jest imprezą muzyczną. Scena gospody „Przy Kolejce” otwarta jest na wszystkie gatunki i rodzaje muzyczne. Podczas spotkań mogą wystąpić zespoły muzyczne reprezentujące różne gatunki muzyki, DJ-e, nieobce organizatorom będą też inicjatywy jam session, czy wieczorki poezji śpiewanej.

W najbliższą sobotę, 13 października od godz. 13.00 nasze podniebienia będę rozpieszczane przez: szczupaka, sielawę, karasia, polędwiczki wieprzowe, warzywa korzeniowe, aromatyczne zioła, śliwki, gruszki i wiele innych darów z Suwalszczyzny. Wszystko przyrządzone i przygotowane przez, oraz pod nadzorem szefa kuchni, którego niektóre przepisy powoli zaczynają przechodzić do legendy i przekazywane są z ucha do ucha jak kiedyś historie o „wigierskich czarach i marach”.

Wieczorem, od 19:30, tylko kuchnia pozostanie w swoimi rytmie, a reszta świata zakręci się wraz z „czarnym krążkiem”. Muzyczną ozdobą tego sobotniego weekendu będzie impreza taneczna, którą poprowadzi DJ „Ściszto”(@djściszto) z Suwałk, miłośnik płyt winylowych oraz przedstawiciel kultury soundsystemowej. Rytmy zapodawane przez DJ-a wywodzą się i obracają w klimatach: DUB, Early Dancehall, Reggae, World Music.

Fanpage gospody „Przy Kolejce” oraz strona wydarzenia „Przy Kolejce”.

Fot. Gospoda przy Kolejce

Dodaj komentarz