„Dobre” i „złe” bakterie poznali najmłodsi studenci Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach.

Podczas zajęć z dr Małgorzatą Andryszczyk, dziekanem Wydziału Ochrony Zdrowia, dzieci dowiedziały się też, jak zachowywać się podczas choroby, poznały środowisko wirusów i bakterii oraz spróbowały produktów, które zawierają te „dobre” bakterie (ogórki kiszone, jogurty, itp.).

Na maluchy czekał też kolorowy zawrót głowy z Iwoną Łazarską, czyli zajęcia muzyczne, artystyczne i zabawy (chusta animacyjna, „kolorowe wyścigi”, czy „balonowy zawrót głowy”. Wioleta Kotarska zabrała z kolei dzieci w świat sztuki i zajęć artystycznych. W „poznawaniu się” maluchom pomagały m. in. jesienne liście i jarzębina.

Swoje pierwsze zajęcia odbyli też rodzice, którzy dowiedzieli się o żywieniu dziecka i roli zbilansowanej diety – opowiadała o tym Dorota Kadaj. Były to jednak typowe zajęcia praktyczne, podczas których rodzice przygotowywali zdrowe przysmaki swoim pociechom. Kolejne zajęcia w ramach Uniwersytetu Dziecięcego już 9 listopada.

Fot. PWSZ w Suwałkach

Dodaj komentarz