Wrzesień to koniec wakacji i zapowiedź zbliżającej się jesieni. Pomimo tego, że dni są coraz chłodniejsze i krótsze, słońca coraz bardziej ubywa, to warzywa w przydomowym ogródku, w szklarniach czy po po prostu na targu, swoimi walorami mogą nas jeszcze zaskoczyć. Na jakie warzywa możemy liczyć wraz z nadejściem jesieni?

Materiał partnera.

Jesienne warzywa liściowe

Warzywa liściowe są idealne jako baza do wszelkiego rodzaju sałatek. Liście rukoli czy szpinaku idealnie uzupełnią miskę warzyw – bombę witaminową, szczególnie przydatną w czasie tych chłodniejszych, wrześniowych dni, kiedy to nierzadko zachowanie dobrej odporności wymaga od nas szczególnej dbałości. 

Jakie warzywa liściaste mogą znaleźć się na talerzach w okresie między latem a jesienią?

  • sałata masłowa, lodowa, rzymska, karbowana
  • natka pietruszki
  • rukola
  • boćwina
  • rukiew wodna
  • szczaw
  • szpinak

Sałata masłowa i lodowa, które zawierają witaminy A, C oraz E to dwie najbardziej rozpoznawalne odmiany sałat w Polsce. Podobnie jak wszystkie warzywa liściowe, sałata jest niezwykle niskokaloryczna, przez co z zalet dietetycznych warzyw liściastych korzysta niejedna dieta pudełkowa, komponując na ich bazie kolorowe, zdrowe salad bowls. Liście szpinaku, bogate w potas i żelazo, bardzo dobrze komponują się też z daniami głównymi, np. z potrawką z kurczaka i makaronem. Z kolei charakterystyczny smak zupy szczawiowej znajduje każdego sezonu swoich amatorów. 

Warzywa kapustne jesienią

Wiele osób nie wyobraża sobie dania bez dodatku warzyw kapustnych. Smakują wyśmienicie ugotowane na parze, ponieważ przyrządzone w ten sposób są miękkie i rozpływają się ustach. Niektóre z nich, jak kalafior, można spożywać na surowo – wówczas ich struktura jest zwarta, chrupiąca. Do wrześniowych warzyw kapustnych należą:

  • kapusta włoska, biała, czerwona
  • kalarepa
  • brokuły
  • kalafior

Nie sposób nie wspomnieć o białej kapuście jako głównego składnika dań. Dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemiczny po kapustę sięga każdy catering dietetyczny, który oferuje dietę pudełkową dla diabetyków lub osób z insulinoopornością. To z kapusty przyrządzić można kwaśny kapuśniak albo delikatnie pomidorowy bigos. Kapusta to też wielowariantowy sposób na zawinięcie farszu jednego z czołowych polskich dań – tzw. gołąbków. 

Cebulowe i korzeniowe przysmaki

Warzywa cebulowe, łatwo dostępne, kiedy zaczyna się sezon jesienny, skutecznie pomagają w walce przed bakteriami i wirusami, dodając nam odporności. Co ciekawe, takie warzywa jak cebula czy czosnek wcale nie muszą być spożywane w ogromnych ilościach, aby ich wzmacniające działanie było zauważalne. W zupełności wystarczy, jeśli potraktujemy je jako przyprawę. Z kolei warzywa korzeniowe chrupać można jako przekąskę w coraz dłuższe, letnio-jesienne wieczory.

Co warto jeść?

  • marchew
  • por
  • seler
  • rzodkiew białą
  • rzodkiewkę
  • korzeń pietruszki
  • cebulę
  • czosnek
  • buraka ćwikłowego

Czosnek ma bardzo charakterystyczny, ostry smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale nie da się zaprzeczyć jego właściwościom bakterio- i wirusobójczym, które znane były już naszym babciom. Burak ćwikłowy działa zaś krwiotwórczo, a danie, które powstaje z połączenia plastrów pieczonego buraka, wspomnianych wyżej warzyw liściastych oraz odrobiną sera feta lub sera koziego jest w fit kręgach niemal kultowe.

Dyniowate i inne – bogactwo smaku!

Pozostałe warzywa, na których sezon rozpoczyna się we wrześniu, a które niebawem zachwycą nasze kubki smakowe to między innymi:

  • dynia
  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka
  • ogórek siewny
  • pomidory
  • ziemniaki
  • fasola szparagowa

Bakłażan i cukinia są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, mangan, miedź, magnez. Wśród witamin wymieniać można : C, K1, B6, B9, PP.  Dobrym źródłem potasu są też pomidory, które można jeść na surowo, w formie przyprawy (suszone pomidory) albo przygotować znakomitą zupę, znaną niemal każdemu Polakowi. Z kolei Francuzi lubują się w daniach z fasoli szparagowej, którą uwielbiają podsmażać na maśle z odrobiną czosnku. W 100 g fasoli szparagowej jest zaledwie 27 kcal, dlatego dodatek odrobiny tłuszczu na patelni nie powinien przynieść szkody naszej sylwetce. 

Październik to miesiąc obfitujący, jak się okazuje, wiele zdrowych i smacznych warzyw. Warto skorzystać z okazji i zapewnić sobie zatem dodatkową porcję witamin i przeciwutleniaczy, które przygotują nas na nadejście prawdziwej zimy. 

Leave a Reply