Centrum Informacji Turystycznej (CIT) w Suwałkach skorzysta z dofinansowania o wartości 189 700 zł z Krajowego Planu Odbudowy. Autorem projektu, dzięki któremu CIT pozyskał środki, jest Karol Świerzbin ze Stowarzyszenia „Kostroma”, prowadzącego centrum.
Karol Świerzbin od wielu aktywnie współpracuje z różnymi organizacjami społecznymi i pozarządowymi. W ramach swojej działalności pomaga w kwestiach formalno-prawnych oraz dotacyjnych. Jego najnowszy projekt, skierowany na rozwój CIT w Suwałkach, zdobył 27. miejsce na liście rankingowej, co zaowocowało znacznym dofinansowaniem.
Dofinansowanie pozwoli CIT na wprowadzenie szeregu nowości w ramach swojej oferty. Planowana jest wymiana urządzeń, w tym rozwój systemu sprzedaży oraz zakup sprzętu do stoisk zewnętrznych. Ponadto, CIT planuje zakupić nowe ekspozytory.
Centrum Informacji Turystycznej regularnie wprowadza do swojej oferty kolejne gadżety, pamiątki i produkty regionalne. Wśród nowości wymienić można już dostępne zestawy z zielarni oraz różnego rodzaju wydawnictwa regionalne. Wszystko to i jeszcze więcej turyści mogą nabyć w CIT. CIT oferuje m.in. publikacje wydawnictwa „Paśny Buriat”, lecz nie tylko. W przygotowaniu jest książka poświęcona bluesowi, która zostanie wydana tuż przed tegorocznym festiwalem oraz przewodnik po szlakach kulinarnych.
Tylko w tym roku CIT odwiedziło około 10 tys. osób, a sezon turystyczny dopiero przed nami. Turyści najczęściej pytają o możliwość zwiedzenia muzeów i o szlaki turystyczne, w tym ścieżkę klasycystyczną, czy o cmentarz siedmiu wyznań – będący unikatem na skalę europejską. Ciekawostką lokalną jest ścieżka „Suwalska drewnologia”, przewodnik do drewnianej architekturze miasta, opracowana przez Narodowy Instytut Architektury i Urbanistyki. Równie chętnie odwiedzający Suwalszczyznę dopytują o Wigierski Park Narodowy i Suwalski Park Krajobrazowy.
O działalności i ofercie CIT w Suwałkach – Karol Świerzbin:
Fot. Niebywałe Suwałki
[…] więcej: https://www.niebywalesuwalki.pl/2023/06/centrum-informacji-turystycznej-w-suwalkach-przygotowane-do-… […]